Raw koláč zo zázvoru, čaju matcha a kokosového mlieka
Zázvor je na zimné mesiace ako stvorený. Čo poviete na raw koláč?
Odporúčame prečítať: Čokoládové brownies
Suroviny na 10 porcií:
Základ:
- 200 g lieskových orechov
- 200 g ďatlí
- 3 PL ovsených vločiek
- 2 PL kokosového oleja
Na prípravu vrstvy z čaju matcha:
- 400 ml kokosového mlieka
- 1 PL čaju matcha (prášok)
- 3 PL agávového sirupu (prípadne javorový sirup alebo med)
- 1 PL agarových vločiek alebo 1 ČL agarového prášku
- 35 g zázvoru
- 1 citrón
Na prípravu vrstvy z kokosového mlieka:
- 400 ml kokosového mlieka
- 3 PL agávového sirupu (príp. javorový sirup alebo med)
- 1/3 ČL vanilkového prášku
- 1 PL agarových vločiek alebo 1 ČL agarového prášku
Príprava základu:
Lieskové orechy namočíme do vody na cca 5 hodín. Medzitým namočíme do vody ďatle asi na 10 minút. Vodu vylejeme. Lieskové orechy aj ďatle spolu so všetkými ostatnými surovinami, potrebnými na prípravu základu, rozmixujeme v mixéri na hladkú pastu. Pastu rovnomerne rozotrieme na dno tortovej formy, vyrovnáme prstami alebo stierkou a dáme do mrazničky.
Vrstva z čaju matcha:
Z citróna vyžmýkame šťavu. Zázvor rozmixujeme spolu s citrónovou šťavou. Odložíme bokom. Medzitým vo veľkej mise spolu zmiešame 350 ml kokosového mlieka, agávový sirup a prášok z čaju matcha. Do hrnca nalejeme 50 ml kokosového mlieka a zohrievame na miernom ohni. Keď dosiahne teplotu asi 40°C, pridáme agar a neustále miešame po dobu 10 minút. Po uvarení primiešame vychladenú zmes do zmesi s čajom matcha a dobre vymiešame so všetkými ostatnými ingredienciami. Celú zmes vylejeme na základ a dáme do chladničky odstáť. Keď sa táto vrstva ustáli, môžeme pridať ďalšiu vrstvu.
Vrstva z kokosového mlieka:
Vo veľkej mise spolu zmiešame 350 ml kokosového mlieka, agávový sirup a vanilkový prášok. Do hrnca nalejeme 50 ml kokosového mlieka a zohrievame na miernom ohni. Keď dosiahne teplotu asi 40°C, pridáme agar a neustále miešame po dobu 10 minút. Potom zmes s agarom pridáme do zmesi kokosového mlieka, agávového sirupu a vanilkového prášku a všetko dôkladne premiešame. Celú zmes vylejeme na základ a dáme do chladničky odstáť. Keď sa táto vrstva ustáli, môžeme pridať ďalšiu vrstvu.
Ja opakujem proces vrstvenia 4 razy, ale podľa potreby môžete vytvoriť aj ďalšie vrstvy. Nakoniec ešte ozdobíme vrchnú vrstvu koláča kokosovými vločkami. Cez noc necháme koláč v chladničke.