Pšenový puding s jahodami
Pšeno je vhodná obilnina pre ľudí na bezlepkovej diéte.
Suroviny:
- 1 pohár vody
- 1/2 pohára pšena
- 2/3 pohára mlieka
- štipka soli
- vanilková esencia
- 1 1/2 pohára ricotty
- 1/4 pohára medu
- 1 polievková lyžica postrúhanej citrónovej kôry
- 2 čajové lyžičky citrónovej šťavy
- 2 1/2 pohára čerstvých jahôd alebo malín
- 1 polievková lyžica medu
Postup:
Pšeno najprv niekoľkokrát prepláchnite, kým voda nezostane čistá. Priveďte do varu a varte, kým sa voda nevyparí, cca 15-20 minút. Mlieko zmiešajte s vanilkou a soľou a pridajte k pšenu. Znova priveďte do varu asi na 15 minút. Odstavte z ohňa a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Medzitým zmiešajte ricottu, med, citrónovú kôru a šťavu. Poriadne premiešajte a postupne pridávajte vychladnuté pšeno. Zmes rozdeľte na 6-8 porcií, prikryte a nechajte vychladnúť aspoň 2 hodiny alebo cez noc. Pred podávaním si pripravte jahodový kompót. Jahody a med dajte na panvicu s trochou vody a varte na miernom ohni, občas opatrne premiešajte. Keď jahody pustia šťavu, odstavte z ohňa. Puding podávajte poliaty jahodovým kompótom.