Pšenový koláčik so slivkami a jabĺčkami
Patríte k maškrtníkom? Trafili sme do čierneho? Áno? Tak začnite nový rok napríklad týmto zdravým koláčikom.
Suroviny:
- 150 g pšena, alebo ¾ uvarenej pšenovej kaše
- 750 ml ovseného (príp. iného) mlieka
- 8 až 10 lyžíc medu, ryžového bio sirupu alebo agáve sirupu (ja používam najradšej domáci med, alebo ďaltový sirup)
- 200 g sušených sliviek (vopred ich na niekoľko hodín namočíme, ak sú príliš tvrdé),
- 500 g nahrubo nastrúhaných jabĺk
- 2 lyžice škorice
- 100 g hrozienok
- 3 lyžice kukuričného škrobu, alebo vanilkového bio pudingu
Postup:
Uvaríme si pšenovú kašu. Nezabudnite, že pšeno si pri varení najskôr 3-krát sparíme vriacou vodou, aby nebolo horké (ja to robím pri pšene vždy). Potom 150 g pšena zalejeme 750 ml tekutiny, t.j. cca 1 diel pšena na 4 diely tekutiny. Môžeme použiť bio mlieko alebo obilný nápoj (ryžový či špaldový). Ja mám rada ovsené mlieko, ktoré si urobím sama (namočím vločky na hodinku a potom ich zmixujem ponorným mixérom) a tiež ryžové mlieko: to je mierne sladké. Ak máte radi ovocnú chuť, môžete použiť odšťavené jabĺčko, poprípade kvalitný ovocný džús.
Potom necháme kašu čiastočne vychladnúť a premiešame ju so sirupom, alebo s medom. Dochutíme podľa vlastnej chuti (škorica, hrozienka, akékoľvek semienka, ktoré máte radi, alebo kokos). Do vymastenej formy na dno navrstvíme polovicu osladeného vychladnutého pšena. Na to poukladáme odkvapkané, vopred namočené sušené slivky. Nastrúhané jablká zmiešame so škoricou, hrozienkami a pudingom a vytvoríme z toho ďalšiu vrstvu. Na jablká dáme druhú polovicu pšena. Dáme zapiecť na cca 35 až 40 minút do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Povrch necháme na konci zapiecť dozlatista pod grilom.
A nakoniec niekoľko mojich rád:
Snažím sa vajíčka používať menej, ale ak by ste chceli, tak najskôr zamiešajte do vychladenej kaše žĺtka a potom veľmi pomaly vyšľahaný bielok (môžem povedať, že s vajíčkami je pšenovník krehkejší).
Tento koláčik mám veľmi rada, pretože je to jednoducho koláč, ale môže sa podávať i na obed v podobe nákypu. A plniť ho môžete podľa fantázie. Vynikajúci je aj mak so slivkami, hrušky, banán, kokos a taktiež namiesto pšena môžete použiť pohánkovú lámanku, bulgur, kuskus, quinou. V tomto smere sa môže prejaviť každého tvorivosť a odmenou budú sladučké pohľady a plné brušká.