Príklad stredomorského jedálnička z Letnej výzvy
Chutné jedlá na mediteránsky spôsob si stihli obľúbiť desiatky žien z našej Supershape Letnej výzvy. Vyskúšajte príklad jedálnička na týždeň aj vy! Sme si istí, že ich budete zbožňovať a pravidelne si ich pripravovať.
RAŇAJKY
RAŇAJKOVÉ BURRITO
1 porcia
Suroviny:
celozrnná tortilla
1 vajce + 1 PL mlieko
1 ČL maslo
1 ČL olivový olej
2 hrste baby špenát
45 g mozzarella
červená cibuľa
sušené paradajky
soľ, čierne korenie
Postup:
Vajce rozšľaháme s 1 PL mlieka a trochou soli. Vylejeme na panvicu s roztopeným maslom a na slabom ohni pomaly pripravíme praženicu – opekáme pomaly, nemala by byť príliš tuhá. Následne si na olivovom oleji chvíľu podusíme baby špenát, osolíme a okoreníme. Tortillu si jemne ohrejeme a naukladáme do nej postupne praženicu, podusený špenát, sušené paradajky, mozzarellu a červenú cibuľu. Zrolujeme a podávame.
DESIATA
MRAZENÉ KOŠÍČKY Z GRÉCKEHO JOGURTU
Ideálna porcia: 2-3 košíčky
Suroviny na 12 košíčkov:
370 g smotanový grécky jogurt
120 g bobuľové ovocie
30 g med
Postup:
Jogurt vymiešame s medom a naplníme ním každý z 12 košíčkov. Navrch naukladáme bobuľové ovocie a dáme zmraziť do mrazničky aspoň na 2 hodiny.
OBED
MEDITERRANEAN BOWL - STREDOMORSKÁ MISKA
1 porcia
Suroviny:
60 g cícer z konzervy alebo sklíčka
1 ČL olivový olej
koreniny na cícer: sušený cesnak, červená paprika, sušená cibuľa, oregano, soľ, čierne korenie
25 g jačmenné krúpy (alebo quinoa)
cherry paradajky
uhorka
červená paprika
červená cibuľa
(čerstvá zelenina spolu cca 100 g)
50 g hummus
50 g feta alebo syr balkánskeho typu
30 g žltý melón alebo jahody
koriandrová alebo petržlenová vňať
Postup:
Cherry paradajky nakrájame na štvrtinky, umytú, neošúpanú uhorku a papriku na menšie kocky, červenú cibuľu na polmesiačiky a ak máme žltý melón, tiež ho nakrájame na kocky, prípadne použijeme prepolené jahody. Cícer zmiešame s olivovým olejom a koreninami. Rozložíme ho na plech vystretý papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme cca 20 minút pri 200 stupňoch. Medzitým si v osolenej vode uvaríme quinou alebo jačmenné krúpy. V širokej miske si postupne naukladáme veľa seba nakrájanú zeleninu, pridáme pečený cícer. Do stredu dáme hummus a posypeme ho nadrobenou fetou. Navrch poukladáme petržlenovú alebo koriandovú vňať.
OLOVRANT
PEČENÝ BANÁN S TVAROHOM
1 porcia
Suroviny:
90 g banán
1 ČL maslo
1 KL trstinový cukor
škorica
40 g nízkotučný tvaroh
Postup:
Banán prerežeme pozdĺžne na polovicu. Na panvici zohrejeme maslo, pridáme trstinový cukor a chvíľu opečieme, aby sa pustila aróma. Pridáme banán. Opekáme cca 2 minúty z jednej a následne z druhej strany. Vyberieme a podávame s bielym tvarohom.
VEČERA
FOCACCIA S BRYNDZOU
1 porcia = cca 1/6 foccacia + 40 g bryndza
Suroviny:
550 g múka (najvhodnejšia je chlebová)
1-2 ČL soľ
1 PL cukor
2 ČL sušené droždie
1 PL olivový olej
200 g cherry paradajky
100 g vykôstkované zelené olivy
šťava z 1 citróna
1 ČL sušené alebo čerstvé oregano
40 g bryndze/porcia
Postup:
Do misky dáme teplú vodu (500 ml), pridáme soľ, cukor, sušené droždie a olivový olej. Premiešame a pridáme múku. Varechou premiešame aspoň 1 minútu – cesto má byť vlhké a lepivé. Prikryjeme utierkou a necháme postáť 10 minút. Následne si navlhčíme ruky, uchopíme jeden okraj cesta, natiahneme ho nad okraj misky a preložíme do stredu, ako keby sme chceli uzatvoriť obálku. Uchopíme opačný okraj a zopakujeme úkon – dohromady 4x. Necháme postáť prikryté 10 minút a opäť zopakujeme 4x preloženie cesta. Dohromady zopakujeme 4 sety po 4 preloženia s prestávkami 10 minút. Toto je najlepší spôsob prípravy focaccie, avšak ak to nedodržíte úplne presne, stále sa môže recept vydariť.Takto pripravené cesto prelejeme opäť olivovým olejom a necháme prikryté kysnúť na teplom mieste 1,5 hod. Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem.
Na pekáč dáme papier na pečenie a položíme naň cesto. To rozložíme/roztiahneme cca do tvaru obdĺžnika, neťaháme ho nasilu, len ako sa bude dať. Chvíľu ho ešte necháme postáť a medzitým si pripravíme ďalšie ingrediencie – prepolíme cherry paradajky a olivy nakrájame na kolieska. Nasekáme si oregano a odšťavíme šťavu z citróna.
Ak cesto medzitým ešte trochu narástlo, opäť ho mierne natiahneme, pokvapkáme olivovým olejom a prstami rúk doň urobíme dierky. Rovnomerne navrch rozložíme paradajky, olivy a pokvapkáme citrónovou šťavou. Pečieme cca 20 minút pri teplote 200-210 stupňov, dávame pozor, aby sa cesto nepripálilo. Po vybratí z rúry posypeme oreganom a rozdelíme na cca 6 častí. Podávame s čerstvou bryndzou.
Ochutnať stredomorský jedálniček na slovenský spôsob môžete v našej Supershape Letnej výzve! V šesťtýždňovom programe vám ponúkame pomocnú ruku a prepracovaný návod ako dosiahnuť zdravé a pevné telo. Výzva pod vedením skúsených špecialistov je zostavená odborníkmi z oblasti výživy a cvičenia tak, aby sa vám podarilo získať správne pohybové a stravovacie návyky, nevyhnutné pre vyformovanie tela a udržanie váhy bez obmedzovania a hlúpych diét. Pridajte sa k nám a zmeňte svoj život!