Ešte stále stíhaš - pridaj sa do REŠTART VÝZVY, začať môžeš kedykoľvek

Príklad jedálnička na odľahčenie: 5 chutných a výživných jedál z novej Reštart výzvy

Redakcia

Novoročná, dlho očakávaná Reštart výzva je tu a s ňou aj chutné, rýchle recepty. Máme pre vás menu z jedálnička prvého týždňa. Vyskúšate tieto chutné pokrmy vhodné na odľahčenie tela od raňajok až po večeru?

Príklad jedálnička na odľahčenie: 5 chutných a výživných jedál z novej Reštart výzvy
Zdroj: AdobeStock
17. JAN 2024

Motto našej výzvy je bez stresu a hlúpych diét. Jednou z dôležitých hodnôt tejto výzvy je prinávrátiť nám všetkým, ktorí sme boli postihnutí akýmikoľvek diétami, zdravý vzťah k jedlu. V Supershape Reštart výzve sa držíme 3 dôležitých hodnôt:

  • 1. Nerozdeľujeme jedlo na zdravé a nezdravé
  •  2. Nevyraďujeme zo stravy potraviny, pokiaľ nám zdravotný stav nekáže inak
  •  3. Učíme sa jesť v pohode a bez stresu

Máme pre vás päť vzorových jedál z pätnástich, ktoré tvoria jedálniček na 1. týždeň Reštart výzvy. Skúsite si ich pripraviť?

Všetky recepty okrem polievky majú uvádzané množstvá surovín pre 1 porciu. 

RAŇAJKY

TIRAMISU VLOČKY

Suroviny:

celozrnné ovsené vločky

1 ristretto

1 ČL med

škorica

acidofilné/kefírové mlieko1,5 % tuku

Poriadne všetko vymiešame.

Navrch: 

polotučný roztierateľný tvaroh

1 PL biely jogurt (3,5 % tuku)

1 ČL med

škorica

orechové maslo

kakao

Postup:

Všetko poriadne zamiešame a nanesieme na vločkovú zmes. Posypeme kakaom a necháme odstáť aspoň 2 hodiny. Pokojne nechajte na linke fermentovať celú noc.

DESIATA

PAPRIKOVÉ LODIČKY

Suroviny:

35 g buľvový zeler (použiť môžete namiesto neho aj petržlen alebo bielu reďkovku)

25 g tvrdý syr (eidam 30 % tuku v sušine) – nastrúhať

40 g biely jogurt (cca 3,5 %)

80 g červená paprika

soľ

Postup:

Buľvový zeler nastrúhame najemno, pridáme nastrúhaný tvrdý syr a premiešame s bielym jogurtom. Osolíme podľa potreby, záleží aj na tom, aký slaný syr použijeme. Papriku nakrájame na širšie prúžky - tzv. lodičky a na ne naservírujeme nátierku.

OBED

LOSOSOVÉ CESTOVINY

Suroviny:

losos

hrsť čerstvý špenát

100 g cherry paradajky

syr Lučina

celozrnné cestoviny

štipka červená paprika

Postup:

Nakrájame si losos na drobnejšie kúsky a dáme do zapekacej misy na kraj. Na spodok vysypeme špenátové lístky a na ne dáme pokrájané paradajky. Osolíme, pridáme štipku červenej papriky a dáme piecť na 180 °C na 12 minút. Zatiaľ si osobitne uvaríme cestoviny. Vyberieme misu a všetko vidličkou popučíme na menšie kúsky. Pridáme Lučinu, cestoviny a všetko spolu zamiešame.

OLOVRANT

KRÉMOVÁ KARFIOLOVÁ POLIEVKA

Množstvo: cca 1,5 l, 1 porcia = 300 ml

Suroviny:

1 karfiol (cca 500-600 g)

1 cibuľa

2 strúčiky cesnak

150 g zemiaky

1 väčšia PL maslo alebo 2 PL olivový olej

kurkuma

soľ, čierne korenie

1 KL mletá rasca

slnečnicové semienka

Postup:

Umytý karfiol rozoberieme na menšie ružičky. V hrnci rozohrejeme olivový olej alebo maslo, dáme doň nakrájanú cibuľu a orestujeme dosklovita. Ku koncu pridáme prelisovaný cesnak – opekáme už len niekoľko sekúnd. Pridáme na kocky nakrájané zemiaky, ružičky karfiolu, mletú rascu a kurkumu. Zalejeme vodou a osolíme, okoreníme, varíme 20-30 minút. Nakoniec polievku rozmixujeme tyčovým mixérom. Ak je príliš hustá, dolejeme vodu, ak je príliš riedka, môžeme do nej nastrúhať ešte zemiak a povariť. Podávame posypanú slnečnicovými semienkami.

VEČERA

ŠALÁT NICOISE

Suroviny:

100 g uvarené zemiaky – ideálne nové ale nemusia byť

1 ČL olivový olej

75 g paradajka

75 g varené zelené fazuľky (struky)

80 g tuniak vo vlastnej šťave

natvrdo uvarené vajce

6 ks čierne olivy bez kôstky

Zálievka:

0,5 malý strúčik cesnak

ČL dijonská horčica

1 PL biely vínny ocot

1 PL olivový olej

Postup:

Zemiaky nakrájame na kocky, ak máme nové zemiaky, stačí ich rozštvrtiť. Nakrájame aj vajcia, paradajky a uvarené fazuľové struky. Všetko zamiešame, pridáme olivy a tuniaka, prelejeme zálievkou, ktorú pripravíme vymiešaním olivového oleja s octom, horčicou a prelisovaným cesnakom.

V našej novoročnej Supershape Reštart výzve nájdete mnoho chutných receptov na odľahčenie organizmu. V dvojmesačnom programe vám ponúkame pomocnú ruku a prepracovaný návod ako dosiahnuť zdravé a pevné telo. Výzva pod vedením skúsených špecialistov je zostavená odborníkmi z oblasti výživy a cvičenia tak, aby sa vám podarilo získať správne pohybové a stravovacie návyky, nevyhnutné pre vyformovanie tela a udržanie váhy bez obmedzovania a hlúpych diét. Pridajte sa k nám a zmeňte svoj život!

banner restart vyzva 2024


DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Príklad jedálnička na odľahčenie: 5 chutných a výživných jedál z novej Reštart výzvy

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.