Príklad jedálnička na odľahčenie: 5 chutných a výživných jedál z novej Reštart výzvy
Novoročná, dlho očakávaná Reštart výzva je tu a s ňou aj chutné, rýchle recepty. Máme pre vás menu z jedálnička prvého týždňa. Vyskúšate tieto chutné pokrmy vhodné na odľahčenie tela od raňajok až po večeru?
Motto našej výzvy je bez stresu a hlúpych diét. Jednou z dôležitých hodnôt tejto výzvy je prinávrátiť nám všetkým, ktorí sme boli postihnutí akýmikoľvek diétami, zdravý vzťah k jedlu. V Supershape Reštart výzve sa držíme 3 dôležitých hodnôt:
- 1. Nerozdeľujeme jedlo na zdravé a nezdravé
- 2. Nevyraďujeme zo stravy potraviny, pokiaľ nám zdravotný stav nekáže inak
- 3. Učíme sa jesť v pohode a bez stresu
Máme pre vás päť vzorových jedál z pätnástich, ktoré tvoria jedálniček na 1. týždeň Reštart výzvy. Skúsite si ich pripraviť?
Všetky recepty okrem polievky majú uvádzané množstvá surovín pre 1 porciu.
RAŇAJKY
TIRAMISU VLOČKY
Suroviny:
celozrnné ovsené vločky
1 ristretto
1 ČL med
škorica
acidofilné/kefírové mlieko1,5 % tuku
Poriadne všetko vymiešame.
Navrch:
polotučný roztierateľný tvaroh
1 PL biely jogurt (3,5 % tuku)
1 ČL med
škorica
orechové maslo
kakao
Postup:
Všetko poriadne zamiešame a nanesieme na vločkovú zmes. Posypeme kakaom a necháme odstáť aspoň 2 hodiny. Pokojne nechajte na linke fermentovať celú noc.
DESIATA
PAPRIKOVÉ LODIČKY
Suroviny:
35 g buľvový zeler (použiť môžete namiesto neho aj petržlen alebo bielu reďkovku)
25 g tvrdý syr (eidam 30 % tuku v sušine) – nastrúhať
40 g biely jogurt (cca 3,5 %)
80 g červená paprika
soľ
Postup:
Buľvový zeler nastrúhame najemno, pridáme nastrúhaný tvrdý syr a premiešame s bielym jogurtom. Osolíme podľa potreby, záleží aj na tom, aký slaný syr použijeme. Papriku nakrájame na širšie prúžky - tzv. lodičky a na ne naservírujeme nátierku.
OBED
LOSOSOVÉ CESTOVINY
Suroviny:
losos
hrsť čerstvý špenát
100 g cherry paradajky
syr Lučina
celozrnné cestoviny
štipka červená paprika
Postup:
Nakrájame si losos na drobnejšie kúsky a dáme do zapekacej misy na kraj. Na spodok vysypeme špenátové lístky a na ne dáme pokrájané paradajky. Osolíme, pridáme štipku červenej papriky a dáme piecť na 180 °C na 12 minút. Zatiaľ si osobitne uvaríme cestoviny. Vyberieme misu a všetko vidličkou popučíme na menšie kúsky. Pridáme Lučinu, cestoviny a všetko spolu zamiešame.
OLOVRANT
KRÉMOVÁ KARFIOLOVÁ POLIEVKA
Množstvo: cca 1,5 l, 1 porcia = 300 ml
Suroviny:
1 karfiol (cca 500-600 g)
1 cibuľa
2 strúčiky cesnak
150 g zemiaky
1 väčšia PL maslo alebo 2 PL olivový olej
kurkuma
soľ, čierne korenie
1 KL mletá rasca
slnečnicové semienka
Postup:
Umytý karfiol rozoberieme na menšie ružičky. V hrnci rozohrejeme olivový olej alebo maslo, dáme doň nakrájanú cibuľu a orestujeme dosklovita. Ku koncu pridáme prelisovaný cesnak – opekáme už len niekoľko sekúnd. Pridáme na kocky nakrájané zemiaky, ružičky karfiolu, mletú rascu a kurkumu. Zalejeme vodou a osolíme, okoreníme, varíme 20-30 minút. Nakoniec polievku rozmixujeme tyčovým mixérom. Ak je príliš hustá, dolejeme vodu, ak je príliš riedka, môžeme do nej nastrúhať ešte zemiak a povariť. Podávame posypanú slnečnicovými semienkami.
VEČERA
ŠALÁT NICOISE
Suroviny:
100 g uvarené zemiaky – ideálne nové ale nemusia byť
1 ČL olivový olej
75 g paradajka
75 g varené zelené fazuľky (struky)
80 g tuniak vo vlastnej šťave
natvrdo uvarené vajce
6 ks čierne olivy bez kôstky
Zálievka:
0,5 malý strúčik cesnak
ČL dijonská horčica
1 PL biely vínny ocot
1 PL olivový olej
Postup:
Zemiaky nakrájame na kocky, ak máme nové zemiaky, stačí ich rozštvrtiť. Nakrájame aj vajcia, paradajky a uvarené fazuľové struky. Všetko zamiešame, pridáme olivy a tuniaka, prelejeme zálievkou, ktorú pripravíme vymiešaním olivového oleja s octom, horčicou a prelisovaným cesnakom.
V našej novoročnej Supershape Reštart výzve nájdete mnoho chutných receptov na odľahčenie organizmu. V dvojmesačnom programe vám ponúkame pomocnú ruku a prepracovaný návod ako dosiahnuť zdravé a pevné telo. Výzva pod vedením skúsených špecialistov je zostavená odborníkmi z oblasti výživy a cvičenia tak, aby sa vám podarilo získať správne pohybové a stravovacie návyky, nevyhnutné pre vyformovanie tela a udržanie váhy bez obmedzovania a hlúpych diét. Pridajte sa k nám a zmeňte svoj život!
Diskusia k článku - Príklad jedálnička na odľahčenie: 5 chutných a výživných jedál z novej Reštart výzvy