Pravé talianske rizoto
Tiež ste si nejeden raz pochutili na skvelom krémovom rizote a myslíte si, že takto ho dokáže pripraviť len zdatný taliansky šéfkuchár?
Suroviny na 4 porcie:
- 1 hrnček ryže na rizoto (Arborio, Carnaroli)
- 1 cibuľka
- cca 10 šampiňónov
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 tekvica
- 7 hrstí mladého špenátu
- parmezán (podľa chuti)
- zeleninový vývar
- olivový olej
- kúsok masla (cca 50 g)
- soľ, korenie, kurkuma
Postup:
Keď máme hotový vývar, postup prípravy rizota je veľmi jednoduchý. Akonáhle sa naučíte, v akej chvíli a čo pridať, výborný pokrm si vykúzlite presne podľa seba za prekvapivo krátky čas. Nakrájame si cibuľku a orestujeme ju na malom množstve olivového oleja. Následne nasypeme ryžu (na 4 porcie 1 hrnček suchej ryže: nepreplachujeme). 2 minúty každé zrniečko ryže obaľujeme v olivovom oleji. Vývar zohrejeme, aby bol horúci a po naberačkách prilievame do ryže. Dáme len toľko, aby bola ryža prikrytá. Pridáme soľ, korenie a kurkumu. Hrniec prikryjeme a necháme variť. Vývar prilievame vždy, keď sa nám odparí, aby sa nám ryža neprilepila. Obvykle každých 5-10 minút. Niektorí ľudia ryžu neustále miešajú, ale necítim rozdiel v chuti medzi týmito dvoma variantmi.
Kým sa nám ryža kúpe v zeleninovom vývare, pripravíme si zeleninu. Na panvici orestujeme cesnak, pridáme čerstvé šampiňóny nakrájané na plátky a nadrobno nakrájanú tekvicu. Dochutíme. Nakoniec pridáme čerstvý špenát a niekoľko minút dusíme. Nezabúdame kontrolovať rizoto a dolievať po naberačkách vývar. Po 20-25-tich minútach odporúčam ochutnať. Ryža bude vyzerať rozvarená, ale zrniečka budú pevné. Vtedy je konzistencia ideálna. Do horúcej ryže pridáme ešte malé množstvo vývaru (ten sa úplne nevstrebe), kúsok masla a nastrúhaný parmezán. Dobre premiešame a dochutíme. Pridáme zeleninu a zľahka zamiešame. Servírujeme, poprášime parmezánom a ozdobíme čerstvým špenátom a bylinkami podľa chuti.
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Čo poviete na karfiolové rizoto ako dnešné menu?
Pri kúpe kuskusu si dajte záležať a kúpte si celozrnný
Rizoto na milión spôsobov pozná každý. Skúšali ste však ryžu nahradiť niečím iným?