Powerfood Chef Dinner: Libanonské kuriatko s tradičným pilafom
Spoznajme zdravé chute stredného východu a pripravme si lahodné kuriatko!
Už dlho ma fascinuje kuchyňa stredného východu, ktorá je príznačná skvelými kombináciami korenín a jedlami, ktoré veľmi silno konkurujú aj tým najvychytenejším špecialitám nám známej stredomorskej kuchyne. Poďme sa pozrieť do Libanonu, krajiny, ktorá skrýva asi najväčšie množstvo nám nie veľmi známych zdravých gastronomických pochútiek.
Aj keď sa zdá toto jedlo komplikované, tak tomu tak nie je. Treba sa len zoznámiť s novými koreniami a použiť staré známe techniky prípravy ryže a kuracieho mäsa.
Čas prípravy: 10 min. Množstvo: 2 osoby
Čas varenia: 30 min. Celkový čas: 30 min.
Ingrediencie:
Mäso
- kuracie horné stehná 400 g
- extra panenský olivový olej 1/3 šálky
- grécky jogurt 1 Ks (150g)
- rímska rasca 1 čl
- škorica ½ čl
- citrónová kôra
- kurací vývar 1 šálka
Pilaf
- hnedá, alebo basmati ryža 100 g
- červená cibuľa 1 Ks
- cesnak struk 1 Ks
- čerstvý petržlen 1 šálka
- šafran 1 čl (Kurkuma)
- kurací vývar 1 šálka
- mandle (kešu) ½ šálky
- morská soľ
Príprava:
1. Kuracie horné stehná marinujem v jogurte rozrobenom s 2 Pl olivového oleja, morskou soľou, škoricou, rímskou rascou a citrónovou kôrou.
2. Zeleninu a petržlen posekám nadrobno, a na miernom ohni opražím ryžu dozlatista. Pridám zeleninu (cibuľa, cesnak a polovicu petržlenu) a jemne dopražím cca 2 minúty za stáleho miešania.
3. Ryžu zalejem kuracím vývarom a pridám morskú soľ a šafran (kurkumu). Nachám variť cca 15 minút, prikryté na nízkom plameni. Keď je ryža hotová, pridám do nej opečené, alebo čerstvé posekané oriešky.
4. Zatiaľ si na mierne rozpálenej panvici opečiem marinované kuracie tak, aby sa uzavreli. Následne pridám zvyšok marinády a podlejem zvyšným vývarom. Prikryjem a nechám dusiť cca 12-15 minút.
5. Mäso servírujem na základe zo žltej ryzě (pilaf), posypané čerstvým petržlenom a pokvapkané citrónovou šťavou. Redukovaná jogurtová marináda slúži ako omáčka, do ktorej môžeme nasekať ešte aj extra čili.
Nebojte sa marinovať v jogurte, ktorý vyváži silné chute výrazných korenín stredného východu. Rímska rasca je iná ako tá naša a niekedy je známa aj pod menom „cumin“