Placky zo sladkých zemiakov
Tieto placky sú vhodné na konzumáciu na obed, prípadne menšiu porciu na večeru. Komplexný pokrm zabezpečí dostatok sacharidov, vlákniny a vitamínu A v podobe zeleniny a sladkého zemiaku. Vajíčka a avokádo zase zabezpečia vhodnú dávku bielkovín a zdravých tukov. Cesto môžeme použiť aj do waflovača a urobiť slané wafle. Kokosovú múku môžete nahradiť mandľovou alebo ryžovou.
Celkový čas prípravy: 30 min.
Porcie: 2
Suroviny
- 100 g cherry paradajok
- 10 ml olivového oleja
- 200 g avokáda
- 180 g sladkých zemiakov (batatov)
- 5 ml balzamikového octu
- 1 ČL octu
- 15 g kokosovej múky
- ½ ČL mletej rasce
- 5 vajec
- 1 jarná cibuľka
- hrsť špenátových listov
- soľ, korenie
Postup
Predhrejeme si rúru na 200 °C a na papier na pečenie položíme paradajky. Polejeme olivovým olejom, balzamikom, osolíme a okoreníme. Pečieme 10 až 12 minút, pokiaľ nebudú mäkké.
Osobitne si vyšľaháme 3 vajíčka.
Sladký zemiak postrúhame. Pridáme k nemu do misky vyšľahané vajcia, kokosovú múku, najemno nakrájanú jarnú cibuľku a rascu.
Všetko spolu zmiešame na hmotu, z ktorej budeme robiť placky.
Na rozpálenej panvici zo zmesi opekáme malé placky.
Do menšieho hrnca s vodou a octom vložíme 2 vajíčka a vytvoríme tak „stratené vajcia”, ktoré varíme 2 – 3 minútky namäkko, 3 – 4 minúty v prípade, že chceme žĺtok viac tuhý.
Placky naservírujeme na tanier, na vrch položíme stratené vajíčko a na plátky nakrájané avokádo. Podávame s čerstvým špenátom a pečenými paradajkami.
Nakoniec pokvapkáme olivovým olejom.
Tento chutný a rýchly fit recept nájdete v knihe ĽAHKÝ REŠTART, spolu s ďalšími 75 obľúbenými jedlami jednoduchými na prípravu. Vďaka knihe ĽAHKÝ REŠTART nakopnete spaľovanie za 21 dní, pod vedením skúsenej výživovej špecialistky, ktorá pre vás pripravila 3 vzorové týždenné jedálničky. Presvedčte sa sami, že aj zdravá strava môže chutiť a prinášať trvalé výsledky.