Pestrý šalát s quinoa a jačmennými krúpami
Vonku krásne svieti slniečko a tak sme si nedávno uvarili niečo naozaj letné – svieži šalát s chrumkavou zeleninou, ktorý dokonalo zasýti. Hodí sa ako hlavné jedlo, aj ako prílohový šalát a je mimoriadne vhodný do práce, do školy alebo na piknik do prírody. Tak dochrumkania!
Doba prípravy: 25 – 30 min.
Ingrediencie (pre štyri osoby):
- 180 g quinoa
- 140 g jačmenných krúpov stredných
- 1 šalátová uhorka
- 100 g čerstvého špenátu
- 10 ks reďkoviek
- 50 g sušených brusníc
- 30 g tekvicových semienok
Odporúčame prečítať: Quinoa – zrniečka plné bielkovín, bez lepku a cholesterolu
Dressing:
- 5 polievkových lyžíc olivového oleja
- šťava z jedného citróna
- 1 čajová lyžička medu
- 1/2 čajovej lyžičky dijonskej horčice
- soľ (podľa chuti)
Postup
Quinoa aj jačmenné krúpy prepláchneme vo vode a dáme variť, každé v samostatnom hrnci. Quinoa sa varí v 2,5 násobku vody, jačmenné krúpy v trojnásobku vody. (Aby sa vám to ľahšie počítalo, presypte si zrnká po odvážení do šálky. Potom môžete ľahko odhadnúť aj koľko vody je potrebnej (napr. 1 šálka quinoa = 2,5 šálky vody).) Quinoa nechajte na miernom ohni variť 20 min. a potom ešte 5 min. odstáť, aby napučala. Jačmenné krúpy sa varia pribl. 25 min.
Kým sa quinoa a krúpy varia, priprávime si zeleninu. Uhorku umyjeme, rozkrojíme, zbavíme semiačok a nakrájame na malé kocky. Taktiež reďkovky umyjeme a nakrájame na malé kocky. Špenát umyjeme a najemno nasekáme. Všetko spolu zmiešame, pridáme aj brusnice a tekvicové semienka.
Dressing: Olivový olej zmiešame s citrónovou šťavou, medom, horčicou a soľou.
Keď sú krúpy aj quinoa hotové, primiešame ich ešťe teplé do šalatu a necháme vychladnúť. Pred servírovaním pridáme dressing a dobre premiešame. Podávame s kúskom citróna (kto chce, môže si tak šalát ešte pokvapkať citrónovou šťavou). Dobrú chuť!