Perníkové cantuccini
Tieto pôvodom talianske sušienky sme obohatili o koreniny, ktoré sú spojené so zimou.
Čo budeme potrebovať (45 porcií):
- 150 g lieskovcov, mandlí alebo iných orechov
- 2 vajcia
- 250 g hladkej špaldovej múky
- 25 g masla
- 20 g medu
- 190 cukru
- 15 g škorice
- 50 g sušených, ale mäkkých marhúľ
- 140 g cukru
Postup:
Marhule nakrájame na malé kocky. V mise zmiešame múku, prášok do pečiva, perníkové korenie, štipku soli, cukor kryštálový, dreň z vanilkového lusku. Pridáme maslo, vajcia a všetko premiešame ručným mixérom s nadstavcami na miesenie cesta. Nemiesime dlho, aby cesto nezmäklo. Pridáme nasekané oriešky a marhule a premiesime. Sformujeme, zabalíme do fólie a dáme na 45 minút do chladničky.
Cesto rozdelíme na 2 časti, vyvaľkáme na cca 25 cm dlhé rolky. Položíme ich na plech vyložený papierom s odstupom asi 6 cm. Pri teplote 190 °C pečieme na strednej mriežke zospodu asi 25 minút. Vyberieme ich, necháme asi 5 minút vychladnúť a ostrým nožom ich pokrájame na 1,5 cm šikmé rezy. Poukladáme ich reznou plochou na plech a pri 180 °C pečieme 12-15 minút. Vychladnuté keksy uložíme do dózy (každú vrstvu oddelíme papierom na pečenie). V chlade vydržia aj 6-8 týždňov.