Pečená hokaido tekvica s pohánkou
Pohánka je kvalitný zložený sacharid s nízkym glykemickým indexom. Spolu s hokaido tekvicou, kráľovnou jesene, tvoria úžasnú dvojku, vhodnú na obed i večeru. Rýchly recept nájdete nižšie.
Hokaido tekvica je bohatým zdrojom karotenoidov, ktoré sú protizápalové a pomáhajú chrániť kolagénové vlákna. Pohánka obsahuje veľa rutínu, pomáha zdraviu ciev a žíl, znižuje cholesterol a údajne spolupracuje pri liečbe rakoviny.
Čas prípravy: 30 minút
Počet porcií: 1
SUROVINY:
- 40 g pohánky
- 100 g hokaido
- 70 g póru
- 20 g vlašských orechov
- 50 g mäkkého kozieho syra
- 1 PL sezamového oleja
- 4 mesiačiky badiánu
- 1 ČL anízu
- 1/4 ČL feniklu
- soľ
POSTUP:
Pohánku pripravíme najšetrnejšie, ako sa dá, aby sme v nej zachovali všetky výživové hodnoty. Deň vopred si ju namočíme v pomere 1 diel pohánky k 1,5 dielu vody, POhánka cez noc napučí a môžeme ju použiť.
Cibuľku pokrájame na kocky, dozlatista opražíme a zmiešame s pohánkou.
Rúru si predhrejeme na 180°C. Hokaido a pór dôkladne umyjeme.
Na menší plech dáme papier na pečenie. Hokaido nakrájame na 0,5 cm mesiačiky a pór na kolieska, dáme na plech a jemne osolíme.
V mažiari si rozdrvíme koreniny a zmesou posypeme hokaido a pór. Pokvapkáme olejom.
Dáme zapiecť na 15 minút, vyberieme a pridáme vlašské orechy, pokrájané na menšie kúsky a po celom plechu romrvíme syr.
Celé to dáme zapiecť ešte na 7 minút POdávame s miskou zeleného šalátu, ktorý polejeme smotanou zmiešanou s tekvicovým olejom.
Výživové hodnoty / 1 porcia:
Kalorická hodnota: 2344 kj/ 558 kcal
31 g tuky / 51 g sacharidy / 19 g bielkoviny
Tento zdravý a chutný recept nájdete v knihe ZDRAVÉ RÝCHLOVKY, spolu s ďalšími 60 overenými receptami ktoré si pripravíte jednoducho a rýchlo do 30 minút.