Paštéta z pečienok
Patê je francúzsky výraz, ktorý označuje varené, rozmixované mäso a tuk, ktoré sú spolu zmiešané do jemnej pasty.
Čo budete potrebovať?
- 130-150 g domáceho masla
- 70 g šalotky
- jedno menšie jablko (cca 100-110 g)
- 450 g pečienok (kuracie, morčacie alebo kačacie)
- 2 polievkové lyžice 10 % smotany
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- 1,5 ČL soli
- mleté čierne korenie
- bylinky podľa chuti (majoránka, talianska zmes bylín)
- 60 ml brandy
Postup:
Olúpte jablko, odstráňte jadierka a nakrájajte ho na malé kúsky. Očistite aj šalotku a tiež nakrájajte na malé kúsky. Na panvici roztopte 20-25 g masla (tuku) a na miernom ohni opražte zľahka jablko so šalotkou. Odstavte panvicu a opražené jablko so šalotkou dajte do misky, v ktorej budete neskôr mixovať vaše patê ponorným ručným mixérom.
Pečienku dobre umyte, očistite a nakrájajte. Osušte kuchynskou papierovou utierkou. Na panvici rozpáľte 30 g masla (tuku) na vysokom plameni a pridajte pečienku. Sprudka ju opečte. Keď bude naberať hnedú farbu (2 -3 minútky), rozrežte si jeden kúsok. Mal by byť vo vnútri ešte ružovkastý. Znížte plameň a podlejte pečienky brandy. Znovu zvýšte plameň a miernym naklonením panvice oheň zapáli brandy a budete pozvoľna flambovať pečienku. Ak nemáte plynový sporák použite zápalku. Po dokončení flambovania odložte panvicu zo sporáka.
Do misky, v ktorej už máte šalotku s jablkom, pridajte pečienku a trochu výpeku, ktorý vám ostal. Ak je ho priveľa, dajte len 1, maximálne 2 lyžice. Pridajte smotanu a mixujte dovtedy, kým nevznikne hladká hmota. Dajte hmotu na 15 minút chladiť do chladničky. Po 15 minútach pridajte postupne v 3 dávkach 60 g masla, ktoré ste nechali odstáť pri izbovej teplote. Pridajte soľ, korenie a bylinky. Zmixujte v mixéri, alebo ručným mixérom a ochutnajte.
Čo sa byliniek týka, tie ešte počas chladenia "pustia" do patê chute, ale je vhodné dať ich viac. My sme dali približne 7 g sušeného majoránu a 3 g talianskej zmesi bylín. Ale toto je práve to, čo si každý jeden z vás vyskúša sám. Experimentujte s chuťami. Ak máte radi pikantnejšie jedlá, môžete pridať aj trošku chilli. Každému podľa chuti.
Pyré dobre natlačte do sklenených pohárikov. My sme použili 3 kusy 150 ml pohárov. Na záver roztopte zvyšok masla a patê v pohároch zalejte roztopeným maslom. Patê to zakonzervuje a zároveň to bude vyzerať nádherne. Navrch môžete položiť steblo bazalky, tymianu alebo inej bylinky. Poháre uzatvorte a dajte na minimálne 6 hodín chladiť do chladničky. Patê vydrží v chladničke aj 2 týždne.
Ľudia, ktorí čítali tento článok, sa tiež zaujímajú o:
Nátierka z tekvicových semiačok