Ovocie a zelenina, ktoré nepatria do chladničky
V snahe udržať zeleninu a ovocie z trhu čo najdlhšie čerstvé, ich uložíte do chladničky. Pri niektorých druhoch je to v poriadku. Sú však aj také, ktoré skladovaním v chladničke strácajú na kvalite.
Na kvalitu ovocia a zeleniny vplýva mnoho faktorov od spôsobu pestovania, zberu až po spôsob prípravy a konzumácie. Dôležitým a často opomínaným faktorom je aj spôsob skladovania. Ten môže ovplyvniť dĺžku čerstvosti, no aj obsah vitamínov a ďalších látok. Uchovávanie pri nízkych teplotách síce naoko predlžuje trvanlivosť, no zastavením procesu zrenia sa môže zmeniť chuť alebo štruktúra, preto ovocie a zelenina stratia svoju lahodnosť a pevnosť.
Plody južných krajín
Exotické ovocie ako banány, ananás či mango treba skladovať pri izbovej teplote, prípadne na mierne chladnejšom a tmavom mieste. Nie však v chladničke. Keďže nízka teplota narúša tkanivo šupy banánov, rýchlejšie sa na nich v chladničke vytvoria hnedé škvrny. Ani citrusy do chladničky nepatria. Rýchlejšie sa pokazia a splesnivejú, rovnako ako v prípade, že naukladáte do misky príliš natesno jeden kus vedľa druhého.
Avokádo sa zbiera ešte nedozreté a také sa často dostáva aj do nákupných košíkov. Na to, aby dozrelo a mohli ste ho jesť, potrebuje izbovú teplotu. Dajte pozor, aby neprezrelo, a aby sa nepoškodil povrch, čo môže spôsobiť jeho skazu ešte pred dozretím. Po dozretí ho môžete uložiť do chladničky, najlepšie urobíte, ak ho čo najrýchlejšie skonzumujete.
Lokálne plodiny
Hrušky ani jablká neuskladňujte v chladničke, no doprajte im vetrané miesto s teplotou okolo 12 °C. Tak vám vydržia aj niekoľko mesiacov.
Paradajky ani paprika taktiež do chladničky nepatria. Paradajky zmúčnatejú, rýchlejšie splesnivejú a stratia chuť aj arómu, rovnako ako paprika, nízka teplota ukončí jej proces zrenia. Prospeje im izbová teplota.
Zemiakom aj tekvici sa najviac darí na tmavom, no vetranom mieste s teplotou okolo 8 °C. Zemiaky sú pomerne citlivé na zmeny teplôt. Nerobí im dobre vysoká teplota, kedy môžu začať klíčiť, a tým pádom sa stávajú nepoužiteľné. No v chladničke môžu zosladnúť v dôsledku toho, že škrob sa rýchlejšie rozkladá a mení na cukor.
Cibuľa a cesnak majú výraznú arómu, ktorá sa hodí k rozličným pokrmom, no určite nimi nechcete mať napáchnuté všetky potraviny v chladničke. Ani preto nie je vhodné ich tam skladovať. Okrem toho v chladničke zmäknú a po dlhšej dobe začnú klíčiť. Ideálne je tmavé a chladné miesto. Určite sa vyhnite igelitovým vreckám.
Ide síce o bylinku, no ani bazalke neprospieva pobyt v chladničke. Pri nízkych teplotách sa na nej vytvárajú čierne bodky a rýchlejšie zvädne. Aby ste zvädnutie oddialili, ponorte stonky do vody a nechajte ju pri izbovej teplote. To platí pre väčšinu čerstvých byliniek.