Osviežte sa v lete bez kalóríi!
Aj vy túžite v lete po osviežujúcich nápojoch, ale bojíte sa kalórií, ktoré väčšina nápojov obsahuje? Pripravili sme si pre vás pár tipov, ktoré zaručene osviežia a nebudete mať žiadne výčitky svedomia.
Leto nás viac ako iné ročné obdobia láka ku konzumácii osviežujúcich ľadových drinkov a sladkých chladených limonád. Barry Popkin, profesor z University of North Carolina, Chapel Hill, ktorý sa sústreďuje na oblasť výživy, prišiel so zaujímavými zisteniami.
Podľa výskumu známeho profesora deti a dospievajúci skonzumujú denne 390 kalórií v nápojoch! U dospelých je toto číslo ešte vyššie! Jeho zistenia sú alarmujúce. Špecialista na výživu odporúča znížiť spotrebu sladených limonád, ktoré sú najčastejším zdrojom prázdnych kalórií.
Otázka znie, ako správne zvoliť nápoje a osviežujúce jedlá nielen počas horúcich letných mesiacov? Inšpirujte sa nasledujúcimi tipmi:
- smotanová zmrzlina a mrazené pochúťky patria do kategórie kalorických bômb. Namiesto nich si doprajte ovocnú dreň, ktorú si môžete vyrobiť v pohodlí domova. V letných dňoch oceníte mrazenú jahodovú dreň, ľadový melón alebo si pripravte mixovanú zmes z dostupného ovocia podľa vlastnej chuti.
- ľadová káva, ktorá v sebe spája magické čaro povzbudzujúceho kofeínu a osviežujúcej zmrzliny, je príčinou pribúdajúcich faldíkov na brušku. Naša rada znie - ľadovú kávu si doprajte s ľadom, ale bez zmrzliny a cukru. Pre maškrtníkov je prijateľnou alternatívou sladidlo v podobe medu. Chutným variantom ľadovej kávy je frappé. Ako ho pripraviť?
Náš tip: Lahodné domáce frappé
Suroviny: instantná káva, mlieko, ľadová triešť (vločkový ľad)
Postup: Pripravenú instantnú kávu, mlieko a ľadovú triešť nalejte do šejkra, premiešajte a podávajte. Nezabudnite na farebnú slamku a papierovú dekoráciu v letnom motíve :)
- ľadový čaj zakúpený v obchode je v drvivej väčšine prípadov veľmi kalorický. Môže za to vysoký obsah cukru. Uprednostnite radšej minerálnu vodu, vyrobte si ľadový čaj alebo citronádu s minimálnym počtom kalórií priamo doma.
Náš tip: Ovocný ľadový čaj
Suroviny: voda, celá škorica, klinčeky, čierny alebo zelený čaj, marhuľový alebo broskyňový nektár, domáci med
Postup prípravy: Vodu, klinčeky a škoricu spolu varte niekoľko minút. Po odstavení vložte čajové vrecúška a nechajte vylúhovať. Podľa chuti pridajte nektár a doslaďte medom. Nápoj vložte do chladničky.
Náš tip: Osviežujúca citronáda
Príjemným osviežením v horúcich dňoch je citronáda. Získate ju odšťavením niekoľkých citrónov. Citrónovú šťavu zmiešajte s vodou, dochuťte medom alebo trstinovým cukrom.
- naučte sa riediť pravé ovocné šťavy minerálnymi vodami. Zmiešajte šťavu z ananásu alebo pomaranča s rovnakým dielom vody. Nápojom doplníte zásoby tekutín i chýbajúcich vitamínov.
Potešte svoje zmysly jednoduchými estetickými doplnkami
Súčasťou kuchárskeho umenia je spracovanie surovín, príprava a dochutenie jedla. Na rovnakú priečku dôležitosti jednotlivých úkonov prípravy jedla možno zaradiť servírovanie pokrmu. Podobne je to aj s podávaním nápojom. Rozhodli sme sa priniesť vám tipy, ktoré premenia obyčajnú neperlivú alebo minerálnu vodu na drobný estetický zážitok. Neváhajte a nechajte sa inšpirovať!
- priehľadný džbán naplnený vodou pôsobí nudne. Zázračnú vizuálnu i chuťovú premenu dosiahnete pridaním kúskov pomaranča, citrónu, limetky, mäty a bazalky.
- vyrobte si ľad z farebných ovocných štiav v rôznych tvaroch. Žlté hviezdy, červené srdiečka alebo oranžové ľadové figúrky urobia z pramenitej minerálnej vody zdravý a esteticky zaujímavý nápoj, ktorý pomôže a poteší.