Nepriberajte z veľkonočných koláčov, urobte si tieto zdravé chuťovky
Milujete veľkonočné tradície, ale tento rok by ste chceli koláče a ťažké mäsové pochúťky vymeniť za niečo ľahšie? S pomocou čerstvej zeleniny a trochou fantázie si môžete si pripraviť nápadité dezerty z mrkvy alebo vajec. Okrem zeleniny nezabudnite na zdravé tuky, napríklad repkový olej.
Tekutý repkový olej je ideálny na pečenie koláčov z piškótového cesta alebo prípravu zálievok, šalátov či majonéz.[1] Tento olej môžete použiť na prípravu chutných pochúťok na Veľkú noc. S ním sú jedlá nielen dobré, ale tiež cennejšie pre naše telo. Repkový olej má vynikajúce zloženie mastných kyselín a obsahuje najmenej nezdravých nasýtených mastných kyselín medzi rastlinnými olejmi (obsah je dvakrát nižší ako v olivovom alebo slnečnicovom oleji).[2] Má tiež vysoký obsah vitamínu E, provitamínu A.[3] Nie sú potrebné veľké množstvá. Už dávka cca dvoch lyžíc repkového oleja denne úplne pokrýva fyziologickú potrebu kyseliny linolénovej (ALA) zo skupiny omega-3 u človeka.[4] Veľká noc môže byť oveľa chutnejšia, práve s repkovým olejom, ktorý ma na Slovensku veľkú tradíciu.
Mrkvičkové tiramisu
Ingrediencie na 4 stredne veľké poháre:
- 2 šálky ovsených vločiek
- niekoľko kúskov melóna a kiwi
- hrsť hrozienok, orechov
- 4 malé mrkvy
- 4 malé balenia jogurtu
- 300 g údeného alebo plesnivého syra
- 2 strúčiky cesnaku
- repkový olej
Postup:
Môžete si urobiť slanú, ale tiež sladkú verziu tohto mrkvičkového tiramisu. V sladkej verzii by mala byť pripravená zmes z vločiek, orechov, hrozienok a repkového oleja. Pečieme chvíľu, aby sme získali správnu konzistenciu. Potom zmes vložíme do pohára, preložíme vrstvou jogurtu a striedame. Z melónu a kiwi vyrobte mrkvu a ozdobte tiramisu. Pri slanej verzii je postup rovnaký, ale nepridávame orechy a hrozienka. Miesto jogurtu použite syrový krém – strúhaný syr s cesnakom a kvapkou repkového oleja. A ako ozdobu môžeme použiť na kvapke repkového oleja orestované malé mrkvy.
Vajíčková záhradka
Ingrediencie:
- 7 vajec
- 7 veľkých hríbov, napríklad portobello
- 1 červená paprika
- čierne korenie
- hrsť pažítky
- 300 g údeného alebo plesnivého syra
- cesnak
- repkový olej
Postup:
Vajíčka uvaríme natvrdo, z korenia a nakrájanej papriky vytvorte výzor kuriatka. Hríby usmažte na repkovom oleji. Syr nastrúhajte, zmiešajte s pretlačeným cesnakom a repkovým olejom. Huby naplňte zmesou, potom pridajte ozdobené vajíčko a okolo neho dajte pažítku.
[1] Krzymański J. „Skład chemiczny oleju rzepakowego na tle innych olejów roślinnych”, w: „Olej rzepakowy – nowy surowiec, nowa prawda” Krzymański J. (red.), wyd. PSPO, Warszawa, 2009, s.47-56
[2] Krygier K. “Światowa i krajowa pozycja oleju rzepakowego jako surowca oleistego”. Przem.Spoż. 51, 35, 1997
[3] Shahidi F. „Antioxidants in oilseeds”, Department of Biochemistry, Memorial University of Newfounland, St.John’s, Canada (wyd. Wewnętrzne)
[4] Qualified Health Claims: Letter of Enforcement Discretion - Unsaturated Fatty Acids from Canola Oil and Reduced Risk of Coronary Heart Disease (Docket No. 2006Q-0091), Food and Drug Administration, October 6, 2006
Zdroj: Divino
Diskusia k článku - Nepriberajte z veľkonočných koláčov, urobte si tieto zdravé chuťovky