Zamiluj si beh a zlepšuj sa v BEŽECKEJ VÝZVE - začať môžeš kedykoľvek!

BEŽECKÁ VÝZVA 2025

Najchutnejšie fit recepty z májovej bryndze: Sladké, slané a snacky, ktoré si zamilujete

Redakcia

Máj bez bryndze? Ani náhodou! Tento slovenský poklad je v sezóne jemný, svieži a ľahko stráviteľný – ideálny do fit kuchyne. Ak si myslíte, že bryndza patrí len do halušiek, pripravte sa na poriadne prekvapenie. Vybrali sme pre vás tie najchutnejšie a najvirálnejšie recepty z májovej bryndze – od zdravých snackov cez ľahké hlavné jedlá až po netradične sladké dobroty.

Najchutnejšie fit recepty z májovej bryndze: Sladké, slané a snacky, ktoré si zamilujete
Zdroj: Tatiana Gernátová
6. MÁJ 2025

Prečo práve májová bryndza? Je čerstvá, ľahšia na trávenie, plná probiotík a má výraznejšiu, ale jemnejšiu chuť ako zimná. Navyše obsahuje množstvo bielkovín, vápnika a zdravých tukov. V spojení s fit surovinami dokáže vytvoriť jedlá, ktoré zasýtia, potešia chuťové poháriky a zároveň neublížia postave.

Fit bryndzový šalát s batatami a baby špenátom

Suroviny na 1-2 porcie:

1 stredne veľký batat (sladký zemiak)

1 hrnček baby špenátu

6–8 cherry paradajok

80–100 g májovej bryndze

1 PL tekvicových semienok

1 ČL olivového oleja

štipka soli a čierneho korenia

Postup:

Batat umyte, nakrájajte na kocky (aj so šupkou) a pečte na 200 °C cca 15 minút, kým nezmäkne a jemne sa opečie. Môžete použiť aj horúci vzduch alebo airfryer. Medzitým si umyte baby špenát a cherry paradajky (tie rozrežte na polovice). Keď sú bataty ešte teplé, zmiešajte ich v miske s bryndzou – mierne sa roztopí a vytvorí krémový základ. Pridajte špenát, paradajky a premiešajte. Ochuťte olivovým olejom, soľou a korením. Na záver posypte tekvicovými semienkami pre chrumkavosť a extra výživovú hodnotu.

Supershape tip: Tento šalát je ideálny aj ako lunchbox do práce – chutí výborne aj studený a zasýti bez pocitu ťažkosti.

Cuketové placky s bryndzou a kôprom

Suroviny:

2 väčšie cukety

2 vajcia

2 PL špaldovej múky

100 g májovej bryndze

hrsť nasekaného čerstvého kôpru

mleté čierne korenie

olivový olej na pečenie

Postup:

Cukety nastrúhajte nahrubo, osoľte a nechajte „vypotiť“ cca 10 minút. Potom vyžmýkajte prebytočnú vodu. Pridajte vajcia, múku, bryndzu, kôpor a korenie. Zmes premiešajte a na panvici vytvarujte placky. Opekajte na kvapke olivového oleja z oboch strán dozlatista.

Prečítajte si aj: Domáce špaldové gnocchi s bryndzou a špenátom

Slaný bryndzový koláč s jarnou zeleninou

Suroviny (na okrúhlu formu 26 cm):

150 g špaldovej múky

50 g ovsených vločiek

1 vajce

50 g masla alebo ghí

1 PL gréckeho jogurtu

štipka soli

Plnka:

150 g májovej bryndze

100 g gréckeho jogurtu

2 vajcia

hrsť hrášku

1 mladá cuketa

5 cherry paradajok

čerstvá pažítka

Postup:

Z múky, vločiek, vajíčka, masla a jogurtu vypracujte cesto, nechajte ho 15 minút odpočívať v chladničke. Medzitým si pripravte plnku: v miske zmiešajte bryndzu, jogurt, vajcia a nasekanú pažítku. Cuketu nakrájajte na tenké kolieska, cherry paradajky na polovice. Cesto rozvaľkajte, vložte do formy, prepichnite vidličkou a krátko predpečte 8 minút pri 180 °C. Nalejte plnku, ozdobte zeleninou a pečte ešte 30–35 minút, kým koláč nie je pevný a zlatistý.

Supershape tip: Skvelý na večeru s rukolovým šalátom.

Plnené papriky s bulgurom, šošovicou a bryndzou

Suroviny:

4 väčšie červené papriky

100 g bulguru

100 g uvarenej červenej šošovice

100 g májovej bryndze

1 PL olivového oleja

1 strúčik cesnaku

čerstvá bazalka alebo petržlenová vňať

Postup:

Bulgur uvarte podľa návodu. V miske zmiešajte uvarený bulgur, šošovicu, bryndzu, pretlačený cesnak, nasekané bylinky a olej. Papriky prekrojte pozdĺžne, odstráňte jadierka a naplňte zmesou. Dajte zapiecť na 20–25 minút pri 180 °C.

cestoviny s bryndzovou omáčkou

Špaldové penne s bryndzovou omáčkou a hráškom

Suroviny:

200 g špaldových penne

150 g mrazeného hrášku

100 g májovej bryndze

2 PL gréckeho jogurtu

soľ, čierne korenie

citrónová šťava (na dochutenie)

Postup:

Cestoviny uvarte podľa návodu. Hrášok sparte alebo uvarte domäkka. V miske rozmiešajte bryndzu s jogurtom, pridajte hrášok a podľa chuti dochuťte soľou, korením a pár kvapkami citrónovej šťavy. Omáčku premiešajte s horúcimi cestovinami a podávajte.

Losos na pare s bylinkovo-bryndzovou omáčkou

Suroviny:

2 filety z lososa

štipka soli a citrónová šťava

100 g májovej bryndze

2 PL bieleho jogurtu

čerstvý tymian alebo petržlenová vňať

grilovaná zelenina podľa chuti (cuketa, paprika, baklažán)

Postup:

Lososa osoľte, pokvapkajte citrónom a varte na pare cca 10–12 minút. Medzitým si pripravte omáčku – v miske zmiešajte bryndzu s jogurtom a nasekanými bylinkami. Podávajte s lososom a grilovanou zeleninou.

Prečítajte si aj: Bryndzový slaný koláč so špargľou

Sladký bryndzový snack: Energy guličky s bryndzou, kakaom a kokosom

Suroviny (na cca 12 ks):

100 g datlí

50 g ovsených vločiek

70 g májovej bryndze

1 PL kakaa

1 PL chia semienok

kokos na obalenie

Postup:

Datle namočte na 10 minút do horúcej vody, potom ich sceďte a rozmixujte s vločkami. Pridajte bryndzu, kakao a chia semienka, dobre premiešajte. Zo zmesi tvarujte malé guličky a obaľujte ich v kokose. Nechajte minimálne 30 minút v chladničke, aby stuhli.

Supershape tip: Chutia ako zdravé „čoko-bounty“, sú plné bielkovín a bez pridaného cukru.

Bryndzové quesadilly s fazuľou a kukuricou

Suroviny (na 2 porcie):

2 celozrnné tortilly

100 g májovej bryndze

100 g uvarenej červenej fazule

50 g sterilizovanej kukurice

1 jarná cibuľka

čili (voliteľné)

kokosový olej na opečenie

Postup:

V miske zmiešajte bryndzu s fazuľou, kukuricou a nasekanou cibuľkou. Môžete pridať aj trochu čili pre pikantný efekt. Plnku rozotrite na jednu tortillu, prikryte druhou. Opečte na suchej panvici z oboch strán do chrumkava. Nakrájajte na trojuholníky a podávajte s jogurtovým dipom alebo avokádovým pyré.

Chutné jedlá a zdravé recepty nielen z bryndze nájdete v našej jarnej Supershape BEŽECKEJ VÝZVE! V nej vás vďaka vedeným tréningovým plánom naučíme behať správne, tak aby vás to bavilo a zároveň ste videli aj výsledky. Tiež vám k tomu dáme aj chutné a výživné jedálničky, vďaka ktorým maximalizujete váš progres. Zapojte sa do našej BEŽECKEJ VÝZVY pod vedením odborníkov na beh, výživu a motiváciu. Povedieme vás v nej krok za krokom k štíhlemu, pevnému a zdravému telu. Pripojte sa k nám ešte dnes!

Bezecka vyzva 2025


DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Najchutnejšie fit recepty z májovej bryndze: Sladké, slané a snacky, ktoré si zamilujete

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.