Mrkvovo-zázvorová krémová polievka
Mrkva v kombinácii so zázvorom chutí nezabudnuteľne.
Potrebujeme:
- 700 g mrkvy (plus 2 mrkvy na ozdobenie)
- 50 g zázvoru
- 1 cibuľa
- 150 g zeleru
- 800 ml zeleninového bujónu (alebo vody)
- 1 ČL kurkumy
- soľ, korenie
- olivový olej
- 1 PL masla
- petržlenovú vňať
Postup:
Mrkvu, zeler a zázvor očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Mrkvu stačí nahrubšie (3-4 cm), zázvor na jemnejšie plátky. Zeler len rozkrojte na tri časti, pretože slúži na dodanie arómy a po dovarení sa vyberá. V hrnci si zohrejeme olej a opražíme na ňom najemno nasekanú cibuľu. Pridáme maslo. Keď je roztopené, znížime teplotu a pridáme zeleninu (mrkvu, zeler), zázvor a kurkumu. Asi 2-3 minútky necháme opražiť, aby sa nám rozložili chute a zalejeme bujónom alebo vodou (podľa chuti). Na miernom ohni varíme cca 25 minút, kým je mrkva mäkká. Kým sa nám polievka varí, pripravíme si opečené plátky mrkvy, ktorými ju ozdobíme. Mrkvu očistíme a nakrájame na tenučké plátky. Najľahšie to ide so škrabkou na zeleninu. Na panvici potom plátky mrkvy opečieme na oleji pri miernej teplote. Po dovarení z polievky vyberieme zeler, z ktorého vytlačíme štavu a potom rozmixujeme ponorným mixérom. Dochutíme soľou a korením. Polievku ozdobíme plátkami mrkvy a nasekanou petržlenovou vňaťou.
Ľudia, ktorí čitali tento článok, zaujímajú sa tiež o: