Mrkvová slávnostná torta ala Zuzka
Rada sa stretávam s priateľmi a milujem, keď ich môžem pohostiť a ukázať im niečo z mojej kuchyne. Minulý týždeň sme mali babinec, bolo nás 8 a nevideli sme sa snáď niekoľko mesiacov! Preto som sa tešila, keď som baby pozvala ku mne na „vínko a koláčik".
INGREDIENCIE:
- 4 vajíčka
- 70 g hnedého cukru RAPADURA
- 50 g masla (alebo 5 lyžíc olivového oleja)
- 300 g mrkvy
- 130 g mletých orechov
- 80 g celozrnnej špaldovej múky
- 1 PL škorice
- ½ balíka kypriaceho prášku do pečiva
- 1 balík hrozienok
- 1 balík sušených sliviek
- marhuľový džem
- mandľové lupienky
POSTUP:
Žĺtky vymiešame s cukrom Rapadura, a postupne pridáme roztopené maslo. Následne pomaly zamiešame mleté oriešky spolu s mrkvou a celozrnnú múku premiešanú s kypriacim práškom do pečiva a so škoricou, a sneh z bielkov. Nakoniec zľahka primiešame do cesta hrozienka a slivky, ktoré sme predtým pokrájali. Nalejeme do formy na pečenie vystlanej papierom na pečenie a dáme do vopred vyhriatej rúry (170 stupňov Celzia) asi na 35-40 minút. Takto vyzerá upečená torta. Nakoniec potrieme ešte teplý vrch koláča marhuľovým džemom a posypeme mandľovými lupienkami.