Marhuľový nákyp z ovsených vločiek s kokosovým cukrom a sladom
Ak sa vám náhodou doma ocitne množstvo sladučkých marhúľ, ktoré treba rýchlo skonzumovať alebo spracovať a neviete čo s nimi, mám pre vás inšpiráciu!
Potrebujeme:
- 300 g ovsených vločiek zaliať horúcou vodou a nechať odstáť cca hodinu, aby napučali a zväčšili objem
- 100 g strúhaného kokosu
- 3 lyžice jačmenného sladu alebo agávového sirupu
- 1,5 kg marhúľ
- 120 g masla kvalitného živočíšneho alebo maslo ghee
- mandľová múka 4lyžice
- kokosový cukor 3 lyžice
- špaldová krupica 3 lyžice
- škorica mletá
Príprava:
Napučané ovsené vločky zmiešame v miske spolu zo strúhaným kokosom a jačmenným sladom. Polovicu zmesi nalejeme do maslom vymastenej keramickej formy (pekáča). Navrch poukladáme rozpolené a vykôstkované marhule, tesne jednu vedľa druhej. Nalejeme ďalšiu vrstvu zmesi ovsených vločiek a poukladáme zvyšné marhule. Posypeme mletou škoricou. Špaldovú krupicu zmiešame s mandľovou múkou (alebo najemno pomletými mandľami, ak nemáte mandľovú múku), pridáme zmäknuté maslo, kokosový cukor a prstami vypracujeme niečo ako redšiu mrveničku. Posypeme povrch nákypu a dáme zapiecť na 35-40 minút pri teplote 180 stupňov Celzia do teplovzdušnej rúry. Podávame ho teplý, ale výborný je aj studený, poliaty javorovým či agávovým sirupom.