Lenivá sobota
Však to poznáte. Upršaná sobota, keď sa vám nechce nič, len sa zababušiť do mäkkej deky s knižkou a šálkou silného earl grey čaju. A ešte s niečím sladučkým a šťavnatučkým, po čom nebudete mať chuť vyliezť zo svojho peliešku. Po preskúmaní kuchyne som dospela k názoru, že na lenivú sobotu sa hodí lenivý dezert, lebo aj tak som nič iné vhodné nenašla.
Takže pre 4 osoby si pripravte:
- 4 broskyne - odkôstkované
- 4 marhule - odkôstkované
- 200 g čerstvého alebo mrazeného drobného ovocia (maliny, čučoriedky, černice...)
- 2 panáky Grand Marnier (jeden kopnite do seba)
- hrsť čerstvej mäty
- 2 lyžice medu
- pol šálky trstinového cukru
- troška citrónovej šťavy
- škorica
Postup:
Ovocie umyte, odkôstkujte, nakrájajte, uložte na plech.Prisypte aj drobné ovocie, ja som použila mrazené, lebo práve také som mala. Jemnučko premiešajte, pospyte škoricou, zalejte medom a likérom. Ulejte si tiež. A ešte raz. Primiešajte cukor (podľa chuti - ak je ovocie kyslejšie, tak si doprajte viac). Polejte troškou citrónovej šťavy, zatraste plechom, zakryte alobalom a dajte na 20 minút zapiecť do rúry vyhriatej na 190 stupňov. Pár minút pred dokončením vmiešajte do voňavej zmesi nadrobno nakrájanú mätu. Ja som mala mlsné chúťky, a tak som dozdobila ovocie aj čerstvou šľahačkou, ale s vanilkovou zmrzlinou nemá tiež chybu.
Zdroj: http://www.delisssima.com/2012_06_01_archive.html