Lahodné fit placky na 5 rôznych spôsobov
Ste hladný, chcete zdravé, rýchle a ešte aj tradičné jedlo? Siahnite po plackách. A nie hocijakách, ale lahodných fit plackách na 5 rôznych spôsobov.
Cícerové placky „socca“ v slovenskom prevedení
(na úvodnej fotografii)
Čas prípravy: 30 min.
Porcie: 2
Suroviny:
Suroviny placky:
- 150 g cícerovej múky
- 250 ml vlažnej vody
- 3 PL olivového oleja
- morská soľ
- čierne korenie
Bryndzové pesto:
- 150 g bryndze
- 100 g medvedieho cesnaku (2 hrste)
- 150 ml olivového oleja
- 1 PL citrónovej šťavy
- morská soľ
- čierne korenie
- čili paprička
Postup:
Cícerovú múku zmiešame s vlažnou vodou, olivovým olejom a posolíme. Necháme odstáť 5 minút pri izbovej teplote a zatiaľ si pripravíme pesto.
Zmixujeme medvedí cesnak s olivovým olejom a citrónovou šťavou. Do pesta pridáme bryndzu, premixujeme ručným mixérom a dochutíme korením.
Pripravenú zmes na placky opečieme priamo na rozpálenej panvici potretej olivovým olejom. Servírujeme ako pizzu. Placky potrieme bryndzovým pestom, zajedáme čerstvými paradajkami alebo červenou paprikou.
Zdroj: Dušan Plichta, Zdravé rýchlovky
Plnené špenátové placky
Celkový čas prípravy: 20 minút
Porcie: 6
Suroviny:
- 200 g mrazeného špenátu
- 100 g hladkej ovsenej múky
- 120 ml mlieka s obsahom 0,5 % tuku
- 120 ml vody
- 2 vajcia
- ½ ČL soli
- 2 PL olivového oleja (môže byť aj kokosový)
- 200 g syra Lučina
- 200 g plátkov údeného lososa
Postup:
Špenát zbavíme prebytočnej vody a spolu s ostatnými surovinami vymixujeme ponorným mixérom dohladka. Na panvici rozohrejeme trochu olivového oleja a tvoríme tenké palacinky. Tie natrieme Lučinou a navrch poukladáme tenké plátky lososa. Pekne zrolujeme a necháme v chladničke aspoň 2 hodiny odpočívať. Stuhnuté palacinky nakrájame a podávame.
Zdroj: Radoslav Cabúk, Zdravé rýchlovky
Pečené placky zo sladkých zemiakov (batatov) plnené vajíčkom
Celkový čas prípravy: 25 minút
Porcie: 3 ks
Suroviny:
- 6 PL olivového oleja na opekanie
- 3 bio vajcia
- 1 ČL granulovaného cesnaku
- 3 hrnčeky nahrubo nastrúhaných batatov
- 3 PL jemných ovsených vločiek
- 2 PL olivového oleja do zmesi
- 2 ČL sušeného majoránu
- 2 ČL čerstvého kôpru
- 1⁄2 hrnčeka čedaru
- hrsť špenátových listov soľ podľa potreby
- soľ podľa potreby
Postup:
Bataty si nastrúhame nahrubo a takto nastrúhané ich dáme variť asi na 5 minút do osolenej vody spolu s bobkovým listom.
Po uvarení ich scedíme, odstránime bobkové listy a vytlačíme z nich maximum vody. Presypeme ich do väčšej misy a pridáme všetky ingrediencie okrem vajíčok a olivového oleja určeného na opekanie. Zmes poriadne premiešame.
Rúru predhrejeme na 220 °C. Vezmeme si väčšiu panvicu a batatovú zmes opekáme na olivovom oleji tak, aby bolo vidieť zlaté opečené miesta. Trvá to asi 5 minút. Pripravíme si plech na pečenie, veľkou lyžicou odoberieme z panvice zmes zo sladkých zemiakov a na plechu vytvarujeme 3 väčšie placky. Zatiaľ zmes nedrží pokope – tak to má byť. Do stredu každej placky dáme vajíčko, osolíme, posypeme ešte troškou čedaru a dáme piecť na 15 minút.
Po vytiahnutí posypeme placky kôprom, troškou čili korenia a necháme mierne vychladnúť. Placky držia pokope vďaka vajíčku a čedaru a sú hotové!
Zdroj: Natália Spišiaková, Zdravé rýchlovky
Kelové placky, ktoré majú svoj príbeh
Suroviny:
- 1 stredne veľký kel
- 3 zemiaky
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 g parmezánu
- 1 vajco
- rasca
- kurkuma
- soľ
Postup:
Kel nakrájamé na menšie kúsky a dáme variť, kým nezmäkne. Zemiaky ošúpeme, nakrájame na drobné kúsky a uvaríme do mäkka. Medzitým si opražíme cibuľu do zlatista. Cibuľa a cesnak dodávajú týmto plackám skvelú chuť. Bez nich by to nešlo.
Scedené zemiaky popučíme, pridáme kel a cibuľu a zmiešame v jednej mise. Pridáme syr, vajíčko, pretlačený cesnak. Dochutíme soľou, rascou, kurkumou a všetko poriadne zamiešame.
Z cesta vytvarujeme placky a položíme na plech vystalený papierom na pečenie. Pečieme zhruba 20 minút na 180 stupňov. Posledných 5 minút prepínam na teplovzdušnú rúru, aby sa placky zapiekli do chrumkava.
Zdroj: Jana Šimkovičová, Nabitá kuchárka
Špenátovo-kapustové placky s jogurtovým dresingom
Čelkový čas prípravy: 50 minút
Počet porcií: 4
Suroviny:
- polovica mladej kapusty,
- 4 šálky špenátových listov,
- 1 cibuľa,
- 3 vajcia,
- 3 strúčiky cesnaku,
- 1 a 1⁄2 šálky ovsených vločiek,
- majorán, petržlenová vňať, soľ, čierne korenie
- malé množstvo olivového oleja
Na jogurtový dresing:
- 300 ml gréckeho jogurtu,
- 1 PL olivového oleja,
- 1 strúčik cesnaku, šťava z polovice citróna.
Postup:
Kapustu nahrubo nastrúhame a sparíme vriacou vodou, aby zmäkla. Poriadne ju vyžmýkame. Špenátové lístky nahrubo pokrájame.
Cibuľu zase pokrájame najemno a cesnak roztlačíme.
V mise zmiešame cibuľu, kapustu, špenát, ovsené vločky, vajcia a ochutíme soľou, čiernym korením, majoránom a posekanou petržlenovou vňaťou. Plech vyložíme papierom na pečenie a z cesta pomocou lyžice formujeme na plechu malé tenké lievance. Každý lievanec potrieme olivovým olejom a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 35 minút.
Počas pečenia lievance obrátime. Podávame s jogurtovým dresingom, ktorý pripravíme zmiešaním jogurtu, malého množstva olivového oleja, citrónovej šťavy a roztlačeného cesnaku. Ako príloha sú vhodné nové zemiaky alebo čerstvý listový šalát.
Zdroj: Alena Pethöová, Nabitá kuchárka
Ďalšie chutné fit recepty od tých najlepších trénerov a známych osobností nájdete aj v knihách z našej produkcie na www.eshop.cvicte.sk.