Kelové placky, ktoré majú svoj príbeh
Pri zdravom jedle platí, nevzdávajte sa! Dlho moja rodina odmietala kelový prívarok, tak som z neho urobila placky. Tie zrazu milujú.
Roky som jedávala doma u rodičov kelový prívarok so zemiakmi a volským okom. Žiadnu zaujímavú gastronómiu v tom hľadať nemusíme. Dalo by sa povedať, že ide o sedliacke jedlo, ktoré nám doma veľmi chutilo. Čo sa však nedá povedať o mojej rodine, konkrétne o manželovi a deťoch. Vôbec si moje obľúbené jedlo nezamilovali.
Variť takéto jedlo len pre seba je škoda. A keďže som sa nechcela vzdať pre mňa tak lahodného spojenia chutí vareného kelu a zemiakov, tak som hútala, ako tento recept vylepšiť. Jedného pekného dňa ma osvietilo a z kelového prívarku sa stali chrumkavé placky. Hádajte, čo sa stalo? Neostala ani jedna. Zjedli sa do posledného sústa. Vyskúšajte ich aj vy. Navyše, odmietajú vám doma kel? Tieto placky sú výnikajúca príležitosť, ako ho môžete zakamlufovať.
Suroviny:
1 stredne veľký kel
3 zemiaky
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
200 g parmezánu
1 vajco
rasca
kurkuma
soľ
Postup:
1. Kel nakrájamé na menšie kúsky a dáme variť, kým nezmäkne.
2. Zemiaky ošúpeme, nakrájame na drobné kúsky a uvaríme do mäkka.
3. Medzitým si opražíme cibuľu do zlatista. Cibuľa a cesnak dodávajú týmto plackám skvelú chuť. Bez nich by to nešlo.
4. Scedené zemiaky popučíme, pridáme kel a cibuľu a zmiešame v jednej mise.
5. Pridáme syr, vajíčko, pretlačený cesnak. Dochutíme soľou, rascou, kurkumou a všetko poriadne zamiešame.
6. Z cesta vytvarujeme placky a položíme na plech vystalený papierom na pečenie.
7. Pečieme zhruba 20 minút na 180 stupňov. Posledných 5 minút prepínam na teplovzdušnú rúru, aby sa placky zapiekli do chrumkava.
Viac inšpirácii?
Viac rôznych tipov k zdravému stravovaniu a cvičeniu nájdete na mojom instagramovom profile @janasimkovic, kde som s vami každý deň v kontakte.
Pokiaľ hľadáte ďalšie inšpiratívne FIT recepty, vyskúšajte knihu NABITÁ KUCHÁRKA, ktorú sme pre vás pripravili so 40 top trénermi a osobnosťami zo sveta zdravia. Nájdete v nej 70 chutných receptov, ktoré si pripravíte jednoducho a z bežne dostupných surovín.