Jesenný farebný šalát s cícerom, pečenou tekvicou a brusnicami
Tekvicová sezóna je v plnom prúde. Pečieme, varíme rôzne tvary a druhy tekvíc a hlavne degustujeme.
Odporúčame prečítať: Cestoviny s hokaido, paradajkami a rukolou
Recept pre 4-5 osôb
Čas prípravy: 50 minút a z toho čas pečenia: 30 minút
Potrebujeme:
- 250 g sušeného cíceru
- malú hokaido tekvicu (cca 1 kg)
- 3 polievkové lyžice mletých lieskových orieškov
- 1 polievková lyžica medu
- 150 g syra feta
- veľkú hrsť sušených brusníc
- 2 vetvičky rozmarínu
- 1 polievková lyžica tekvicového oleja
- rukola (podľa chuti)
- soľ, korenie
- olej
- papier na pečenie
Postup:
Cícer sme si namočili cez noc do vody (pokojne stačí aj na cca 2 hodinky) a vo vriacej vode sme ho povarili 30 minút (pozn.: vodu nesolíme). Tekvicu umyjeme, rozkrojíme na polovicu, vydlabeme semiačka a nakrájame na väčšie kúsky. Osolíme, pokvapkáme olivovým olejom, pridáme vetvičky rozmarínu a šup s ňou do rozohriatej rúry na 30 minút. Pečieme pri 220-tich stupňoch. Po cca 5-10 minútach pridáme lyžičku medu a premiešame.
Keď už máme cícer uvarený a tekvicu upečenú, všetko ostatné nám pôjde rýchlo. Upečenú tekvicu premiestnime do misky. Odstránime tvrdé časti vetvičiek rozmarínu a pridáme 3 polievkové lyžice mletých lieskových orieškov. Všetko dobre premiešame, aby sa nám oriešky nalepili na tekvicu. A teraz už iba pridáme uvarený cícer, sušené brusnice (môžeme ich nakrájať aj na menšie kúsky), kúsky syra feta, ktoré sme rozdrobili medzi prstami, tekvicový olej a rukolu (množstvo podľa chuti). Osolíme, okoreníme a môžeme sa vydať do sveta chutí.