Jarná zeleninová polievka s quinoou
Chutí jarou a nabíja energiou presne tak, ako to po zime potrebujeme.
Opäť raz som stála pred otvorenou chladničkou a rozmýšľala, akú polieku uvariť. Tak, aby som spotrebovala "zvyšky" jedla po víkende. Ostalo nám veľa mrky a inej koreňovej zeleniny. Tak som začala rozmýšľať týmto smerom. Zvykla som pripraviť zeleninovú polievku so špaldovými haluškami, ale tentokrát sa mi žiadalo trochu zmeny. V komore mám vždy zásoby viacero druhov obilním, aj strukovín. To sa zišlo aj tentokrát.
Drobný zázrak quinoa
Pohľad mi padol na quinou, ktorú mám neskutočne rada kvôli jej výživným hodnotám, ale aj ľahkosti, akú dáva pokrmom. Zaradila som ju do nášho jedálnička pravidelne. Obsahuje veľmi veľa vitamínov, má vysoký obsah kvalitných proteínov, je bez lepku a cholesterolu. Vhodná pre každého. Doteraz som ju však nikdy nepoužila v polievke. Zvyknem z nej pripraviť jedlá na spôsob rizota. Rôzne mafiny na sladko i na slano. V polievke však skončila po prvýkrat. A musím uznať, že tento pokus vyšiel na výbornú. Rodina si ju pochvaľovala tak, že nás tieto dni čaká repete.
Suroviny:
- 4 mrkvy
- 2 petržleny
- 1 kaleráb
- 1/2 zeleru
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 1 zelená paprika
- 1 šálka hrachu
- 1 šálka quinoi
- maslo ghee
- soľ
- korenie
- kurkuma
- červená sladká paprika
Postup:
1. Koreňovú zeleninu a cesnak si očistíme a nakrájame na drobné kúsky. Opražíme v hrnci na masle ghee. Dodáva polievke lahodnú chuť.
2. Ešte pri dusení pridáme štipku kurkumy, korenia, čevenej papriky a soli. Zalejeme vodou do plna.
3. Pridáme hrach a varíme do mäkka.
4. Osobitne si pripravíme quinou. Najprv ju prepláchneme studenou vodou. Vložíme do hrnca, podlejeme vodou tak, aby bola kúsok nad ňou a varíme do mäkka. Môžete ju pripraviť aj ta, že ju zalejete vriacou vodou a necháte napučať.
5. Keď je zelenina a hrach mäkká, prídáte k nim quinou a dochutíte soľou podľa potreby.
Dobrú chuť!