Jahňacie stehno s bylinkovým pestom (stévia, mäta, šalvia)
Tento recept je jednoduchý, a predsa má sviatočný nádych. Môžete ho využiť pri oslavách i pre návštevy, kde ich prekvapíte osviežujúcou chuťou pesta, alebo si urobte jednoducho hody ako ja dnes.
Potrebujeme:
- jahňacie stehno do 2kg (ja som použila úpravu so skrátenou kosťou)
- 10 strúčikov cesnaku
- 4 bobkové listy
- 1 celý fenikel
- 3 mrkvy
- 4 kúsky z rapíkatého zeleru (sedano)
- 1 veľká červená cibuľa
- biele víno suché cca 2-3 dcl
- Farebné korenie celé
- Hrubozrnná soľ morská
- Voda na podliatie
Na pesto:
- 10 lístkov stévie
- 5 lístkov šalvie
- 10 lístkov mäty
- 50 g feniklu (2-3 plátky)
- 1 citrón
- 1 lyžica cédrových orieškov alebo neochutených pistácií
- soľ
- korenie
- olivový olej 5-6 lyžíc
- 5 strúčikov cesnaku
Postup:
Jahňacie stehno umyjeme a narežeme v tukovej časti zopár zárezov, kde dáme cesnakové strúčiky. Do veľkého hlineného pekáča dáme na dno časť očistenej zeleniny vcelku, pridáme bobkový list a položíme naň jahňacie stehno. Po stranách dáme ešte zvyšnú zeleninu a podlejeme bielym vínom a vodou tak, aby vyčnievala iba malá časť mäsa s tukom. Povrch posypeme korením a jemne soľou. Prikryjeme pokrievkou a pečieme v teplovzdušnej rúre na 180 stupňov Celzia asi 2 hodiny.V nádobe musí byť stále dostatočné množstvo tekutiny, aby sa chute premiešali. Pesto si pripravíme v mažiari, alebo tyčovým mixérom. Spolu vymixujeme bylinky, cesnak, fenikel, citrónovú šťavu, korenie olivový olej a cédrové orechy. Časť orechov alebo pistácií môžeme krátko nasucho orestovať vcelku a posypať nimi mäso. Ako prílohu jeme zeleninu, ktorú sme piekli (dusili) spolu s jahňacím stehnom… ja som použila romanesco na pare, čo je druh karfiolu s vysokým obsahom vitamínu C.
Odporúčame prečítať:
Bielkovinové diéty zažívajú svoj boom. Sú vhodné?
Čo jesť večer po cvičení?