Nakopni svoju imunitu v Supershape PREMIUM

POWER WOMAN 3

Indický dhal z indickej šošovice

Ak máte menej času na varenie, pripravte si dhal s ryžou, ak máte času trošku viac, môžete toto jedlo obohatiť aj plackami chapati a jogurtovým nápojom mango lassi.

Indický dhal z indickej šošovice
21. MÁJ 2014

Recept pre 4 osoby

Potrebujeme:

Dhal:

  • 250 g červenej šošovice
  • 1 cibuľu
  • 1 väčší strúčik cesnaku
  • 1 bobkový list
  • 1/2-1 čili papričku (podľa chuti)
  • 1 malú lyžičku mletého zázvoru
  • 1 malú lyžičku kurkumy
  • 1 malú lyžičku mletej rasce
  • 100 ml kokosového mlieka
  • šťavu z citróna
  • soľ
  • 2 hrnčeky ryže

Placky chapati (na 8 ks):

  • 200 g múky “Atta” (dostanete ju napr. v obchode s indickými potravinami) ALEBO 130 g celozrnnej pšeničnej múky
  • 70 g hladkej pšeničnej múky
  • soľ
  • vodu
  • ghee (dostať v indických potravinách) ALEBO maslo na potieranie placiek)

Mango lassi:

  • 2 zrelé mangá
  • 400 g bieleho jogurtu
  • 260 ml mlieka
  • (hnedý cukor na osladenie)

 

Ak sa chystáte pripravovať celé menu, pre optimalizáciu času odporúčame nasledovný postup:

  • zamiesiť cesto na placky chapatis a odložiť ho do chladničky
  • pripraviť mango lassi a dať chladiť do chladničky
  • pripraviť dhal a ryžu
  • kým sa dhal a ryža varia, upiecť placky

Príprava dhal:

Červenú šošovicu dáme do hrnca a zalejeme vodou tak, aby bola približne 1 cm nad hladinou šošovice. Pridáme nahrubo nakrájanú cibuľu, roztlačený cesnak, bobkový list, čili papričku, zázvor a kurkumu. Pri miernej teplote necháme variť 20-30 minút, kým zmäkkne šošovica. Pravidelne premiešame a podľa potreby pridáme vodu. Malo by to vyzerať ako pyré, alebo kaša, teda nie vodnaté. Keď je šošovica mäkká, dhal je hotový. Ochutíme rascou a soľou a necháme cca 15 minút odstáť, aby sa všetky chute dobre premiešali. Potom odstránime čili papričku a bobkový list. Pridáme kokosové mlieko a trošku citrónovej šťavy (cca jednu polievkovú lyžicu). Ochutnáme a podľa chuti ešťe dokoreníme, dosolíme. Hotovoo! Podávame s ryžou.

Príprava chapati:

1/2 čajovej lyžičky soli rozpustíme v 120 ml vody. Zmiešame s múkou a vypracujeme mäkké, pružné cesto (trvá to tak 5 min., dobrá mierka je aj moment, keď si poviete “tak už sa mi nechce a bolí ma ruka). Ak sa vám cesto zda suché, pridajte trošku vody, ale vždy len v malých množstvách. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme 20-30 min. oddychovať v chladničke. Keď cesto vyberieme, rozdelíme ho na osem častí, z ktorých vyformujeme guličky. Pracovnú plochu posypeme múkou a vyvaľkáme na tenké okrúhle placky. Placky následne pečieme na rozpálenej, suchej panvici (najlepšie teflónovej), teda nepoužívame olej ani maslo. Placky sa pri pečeni nafúknu a sú hotové, keď sú na nich hnedé “škvrny”. Placky môžeme jesť suché, alebo ich pred podávaním potrieme ghee / maslom.

Príprava mango lassi:

Mango očistíme a kúsky manga rozmixujeme s jogurtom a mliekom. Mango Lassi je vynikajúci nápoj a určite si ho pripravte niekedy len tak. Ak sa vám zdá málo sladký, oslaďte si ho hnedým cukrom, ale podľa nás je samotné mango úžastne sladké a cukor vôbec nie je treba.

Dobrúúú chuť!!


Autor článku

biteme

Barbora Drahovská

Bite me je vegetariánsky blog nielen pre vegetariánov, ktorý založili v roku 2012 dve kamarátky Barbora a Mimi.

http://www.biteme.sk/

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Indický dhal z indickej šošovice

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.