Indický dhal z indickej šošovice
Ak máte menej času na varenie, pripravte si dhal s ryžou, ak máte času trošku viac, môžete toto jedlo obohatiť aj plackami chapati a jogurtovým nápojom mango lassi.
Recept pre 4 osoby
Potrebujeme:
Dhal:
- 250 g červenej šošovice
- 1 cibuľu
- 1 väčší strúčik cesnaku
- 1 bobkový list
- 1/2-1 čili papričku (podľa chuti)
- 1 malú lyžičku mletého zázvoru
- 1 malú lyžičku kurkumy
- 1 malú lyžičku mletej rasce
- 100 ml kokosového mlieka
- šťavu z citróna
- soľ
- 2 hrnčeky ryže
Placky chapati (na 8 ks):
- 200 g múky “Atta” (dostanete ju napr. v obchode s indickými potravinami) ALEBO 130 g celozrnnej pšeničnej múky
- 70 g hladkej pšeničnej múky
- soľ
- vodu
- ghee (dostať v indických potravinách) ALEBO maslo na potieranie placiek)
Mango lassi:
- 2 zrelé mangá
- 400 g bieleho jogurtu
- 260 ml mlieka
- (hnedý cukor na osladenie)
Ak sa chystáte pripravovať celé menu, pre optimalizáciu času odporúčame nasledovný postup:
- zamiesiť cesto na placky chapatis a odložiť ho do chladničky
- pripraviť mango lassi a dať chladiť do chladničky
- pripraviť dhal a ryžu
- kým sa dhal a ryža varia, upiecť placky
Príprava dhal:
Červenú šošovicu dáme do hrnca a zalejeme vodou tak, aby bola približne 1 cm nad hladinou šošovice. Pridáme nahrubo nakrájanú cibuľu, roztlačený cesnak, bobkový list, čili papričku, zázvor a kurkumu. Pri miernej teplote necháme variť 20-30 minút, kým zmäkkne šošovica. Pravidelne premiešame a podľa potreby pridáme vodu. Malo by to vyzerať ako pyré, alebo kaša, teda nie vodnaté. Keď je šošovica mäkká, dhal je hotový. Ochutíme rascou a soľou a necháme cca 15 minút odstáť, aby sa všetky chute dobre premiešali. Potom odstránime čili papričku a bobkový list. Pridáme kokosové mlieko a trošku citrónovej šťavy (cca jednu polievkovú lyžicu). Ochutnáme a podľa chuti ešťe dokoreníme, dosolíme. Hotovoo! Podávame s ryžou.
Príprava chapati:
1/2 čajovej lyžičky soli rozpustíme v 120 ml vody. Zmiešame s múkou a vypracujeme mäkké, pružné cesto (trvá to tak 5 min., dobrá mierka je aj moment, keď si poviete “tak už sa mi nechce a bolí ma ruka). Ak sa vám cesto zda suché, pridajte trošku vody, ale vždy len v malých množstvách. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme 20-30 min. oddychovať v chladničke. Keď cesto vyberieme, rozdelíme ho na osem častí, z ktorých vyformujeme guličky. Pracovnú plochu posypeme múkou a vyvaľkáme na tenké okrúhle placky. Placky následne pečieme na rozpálenej, suchej panvici (najlepšie teflónovej), teda nepoužívame olej ani maslo. Placky sa pri pečeni nafúknu a sú hotové, keď sú na nich hnedé “škvrny”. Placky môžeme jesť suché, alebo ich pred podávaním potrieme ghee / maslom.
Príprava mango lassi:
Mango očistíme a kúsky manga rozmixujeme s jogurtom a mliekom. Mango Lassi je vynikajúci nápoj a určite si ho pripravte niekedy len tak. Ak sa vám zdá málo sladký, oslaďte si ho hnedým cukrom, ale podľa nás je samotné mango úžastne sladké a cukor vôbec nie je treba.
Dobrúúú chuť!!