Hummus s gaštanovými tyčinkami
Hummus je pochúťka, ktorú milujú ľudia na celom svete.
(bez obsahu laktózy, bezlepkové, bezvaječné, bez cukru)
Čas prípravy: menej ako 5 hodín
Doba varenia: menej ako 1 hodina
Suroviny na 10 porcií:
Na prípravu humusu:
- 300 g cíceru
- 70 g sezamových semienok
- 4 PL extra panenského olivového oleja
- 100 ml vody
- 1 citrón
- 1/4 ČL rasce
- soľ, korenie
Na prípravu gaštanových tyčiniek:
- 120 g gaštanovej múky
- 100 g múky z ovsených vločiek
- 60 g špaldovej múky
- 20 ml kokosového oleja
- 100 ml kokosového mlieka
- 70 ml vody
- soľ
Príprava gaštanových tyčiniek:
Zmiešame múku z ovsených vločiek, gaštanovú a špaldovú múku a soľ. Osobitne zmiešame kokosové mlieko, teplú vodu a kokosový olej. Potom pomaly spolu zmiešame suché a tekuté ingrediencie. Cesto miesime dovtedy, kým nebude dostatočne elastické. Cesto prikryjeme a necháme chvíľu odležať. Následne vytvarujeme tyčinky a dáme piecť do rúry (pri teplote 160 ºC približne 30 minút).
Príprava hummusu:
Cícer necháme namočený vo vode 3-4 hodiny. Potom vodu vylejeme a cícer varíme dovtedy, kým nezmäkne. Medzitým si pripravíme tahini. Sezamové semienka vymiešame s extra panenským olivovým olejom na pastu. V prípade, že je tahini suché, pridáme ešte trochu olivového oleja. Potom do pasty vytlačíme citrónovú šťavu. Všetky suroviny následne vymixujeme v mixéri na hladkú pastu. Ak uprednostňujeme tekutý hummus, jednoducho pridáme trochu vody.