FIT MENU: Tipy, ako chutne a zdravo pripraviť špargľu
Svoj pôvod má v stepných oblastiach v okolí Čierneho mora a už dlhé roky je známa ako zelenina a tiež ako liek.
Liečivé účinky špargle
Dôležitá je kyselina asparaginová, ktorá zvýrazňuje chuť a vôňu špargle a má význam pre metabolizmus bielkovín. Špargľa podporuje činnosť obličiek a škodlivé látky sú tak z tela rýchlejšie vylúčené. Priaznivé účinky má tiež na srdce a blahodarne pôsobí na nervový systém, pričom zaháňa stres, podporuje zdravý spánok, pamäť a koncentráciu. Tým, že obsahuje vitamín C dochádza k posilneniu organizmu a pomáha pri zápalových ochoreniach.
Svoje využitie majú aj oleje zo špargle, ktoré možno použiť pri masážach tela, majú omladzujúci efekt na kožné bunky a potláčajú prejavy akné a ekzémov.
Na liečbu reumy, nervových zápalov, cukrovky, chudokrvnosti a ochorení prostaty sa pripravuje šťava zo špargle v kombinácii s mrkvou, cviklou a uhorkou.
Samotná príprava
Najviac si môžeme vychutnať chuť špargle, keď je čerstvá a pri ohnutí praskne a vytečie z nej šťava. Čím je tenšia, tým má jemnejšiu a sladšiu chuť.
Najjednoduchší spôsob prípravy je uvariť ju alebo pripraviť v pare. Pri varení sa odporúčajú vysoké hrnce, do ktorých sa položí špičkami hore, aby sa úplne nerozvarili. Netreba zabudnúť ju očistiť od drevnatej kôry. Variť sa odporúča približne 10 až 15 minút, záleží od hrúbky stoniek. Do vody sa pridá štipka soli, cukru a maslo, prípadne zopár kvapiek citrónovej šťavy. Z vývaru možno ďalej pripraviť napríklad zeleninovú polievku.
Samostatne sa môže použiť ako príloha k ryži spolu s parmezánom, olivovým olejom, vínnym octom, alebo grilovaná a tiež aj zaváraná.
Ak máte fázu chudnutia, nemusíte si pri špargli strážiť dôležité látky. Ale z lekárskeho pohľadu pri zvýšenej hladine kyseliny močovej v krvi je potrebné špargľu konzumovať v obmedzenom množstve.
Recepty, v ktorých hrá hlavnú úlohu špargľa
Pečená špargľa v prosciutte
Toto „finger food" jedlo je proste tutovka.
Špargľa de luxe s bylinkovým pyré
Rozhodla som sa, že špargľa zostane v tej najjednoduchšej podobe, ako je len možné, zatiaľ čo príloha v podobe zemiakovo-šošovicového pyré s bylinkami a cesnakový dip budú o čosi výraznejšie.
Bryndzovo-tvarohový koláč so špargľou
Je máj, čo znamená čas pre bryndzu, pretože vtedy je najlepšia a najzdravšia. Tento slaný koláč však nie je len o bryzndzi.
Ďalšie chutné a jednoduché fit recepty nielen zo špargle nájdete v obľúbenej kuchárskej knihe ZDRAVÉ RÝCHLOVKY. Táto kniha je plná rýchlych receptov od top trénerov a osobností zo sveta zdravia, ktoré si pripravíte jednoducho do 30 minút, z bežne dostupných surovín.