FIT MENU: Pochúťky, v ktorých hrá hlavnú úlohu bryndza
Je zdravá, ľahko stráviteľná, obsahuje veľa bielkovín, prírodných probiotických látok a nezanedbateľné množstvo vápnika a fosforu.
Ako vzniká bryndza?
Bryndza je prírodný syr, vyrábaný z ovčieho a kravského hrudkového syra. Podľa slovenského potravinového kódexu sa za bryndzu môže označiť výrobok, v ktorom je obsah ovčej zložky minimálne 50 %, vyrábajú sa však aj 100-percentné ovčie výrobky.
Pri dojení a pri manipulácii so surovým mliekom vzniká však reálne riziko kontaminácie nežiaducimi mikroorganizmami. Tie môžu byť pre telo nebezpečné. Ohrievaním surového mlieka na určitú teplotu sa mikroflóra v ňom deaktivuje, takže nie ste ohrození škodlivými mikroorganizmami. Pasterizáciou sa spomalí aj proces znehodnotenia potraviny. Pasterizácia má za úlohu čerstvo nadojené mlieko zbaviť patogénov. Nežiadúcim efektom je zlikvidovanie aj užitočných baktérií a veľa ďalších cenných látok, enzýmov a biologicky aktívnych látok.
Aj pasterizovaná bryndza dodáva do tráviacej sústavy živé mikroorganizmy. Po deaktivácii pôvodnej rizikovej mikroflóry sa do mlieka opätovne pridajú všetky mikroorganizmy, ktoré robia bryndzu bryndzou. Takáto úprava neznižuje jej jedinečné vlastnosti, ani rozdiely v nutričnom zložení, či v chuti. Preto sa ani eko-bio priaznivci nemusia obávať, že konzumujú niečo menej hodnotné.
Prečo je bryndza slovenská superpotravina?
- upravuje trávenie, funguje ako skvelé probiotikum,
- obsahuje zdravé tuky, bielkoviny, minerály a vitamíny, ktoré sú pre ľudský organizmus nevyhnutné,
- pomáha pri vstrebávaní vápnika,
- posilňuje imunitný systém,
- znižuje hladinu zlého cholesterolu,
- funguje ako prírodné antibiotikum,
- je ľahšie stráviteľná aj pre ľudí s neznášanlivosťou laktózy.
Recepty s bryndzou
Jarné závitky s májovou bryndzou, domácim pestom a sušenými paradajkami
Nefalšovaná slovenská bryndza s kuracím mäsom a domácim pestom. Aj vy ste dostali chuť?
Bezlepkové špenátové halušky
Čo tak si pripraviť tradičné slovenské jedlo v zdravom šate? Tieto špenátové halušky pripravené z pohánkovej a pšenovej múky podávané s kvalitnou bryndzou sú ideálnou obmenou za klasický variant.
Špenátovo-bryndzová nátierka
Bryndza, špenát a k tomu čerstvý celozrnný alebo špaldový chlebík. Výborné na raňajky i na večeru.
Ďalšie chutné a jednoduché fit recepty nielen z bryndze nájdete v obľúbenej kuchárskej knihe ZDRAVÉ RÝCHLOVKY 2. Táto kniha je plná rýchlych receptov od top trénerov a osobností zo sveta zdravia, ktoré si pripravíte jednoducho do 30 minút, z bežne dostupných surovín.