FIT MENU: 5 chutných a výživných receptov z cukety
Cuketa má málo kalórií, vďaka vláknine má sýtiacu schopnosť a navyše pomáha regulovať hladinu cukru.
Cukety majú rôzne farby, tvary, veľkosti, ale väčšinu vlastností majú podobných. Výhoda cukety je, že ju vieme zjesť úplne celú. Konzumuje sa šupka, dužina aj semienka, z niektorých dokonca aj kvety.
Aké benefity v sebe skrýva?
- Cuketa je plná antioxidantov a to najmä alfa a beta karoténov.Obsahuje významné množstvá luteínu a zeaxantínu. Tieto karotény slúžia napríklad na ochranu očí. Nachádzajú sa najmä v šupke, preto cuketu nešúpte, ale pridávajte ju do jedla celú.
- Čo sa týka zachovania živín, tak jednotkou v úprave sa stáva príprava v pare. Výhodou je, že tieto živiny sa výborne zachovávajú aj po zmrazení a následnej príprave v pare.
- Cuketa patrí medzi škrobovitú zeleninu. Síce škrobov máme v strave obvykle viac ako dosť, cuketa však obsahuje aj pektín, teda špeciálny polysacharid. Pektín sa v rôznych štúdiach ukázal ako prevencia proti diabetu typu 2 a zlepšoval reguláciu inzulínu.
- Cuketa obsahuje vitamíny, minerály a omega-3 mastné kyseliny, ktoré pomáhajú v regulácii krvného cukru.
- Vďaka mnohým zložkám má aj protizápalové vlastnosti.
- Výborne pomáha aj pri chudnutí. Má málo kalórií, vďaka vláknine má sýtiacu schopnosť a navyše pomáha regulovať hladinu cukru.
- Je výborná pre naše srdce. Cuketa obsahuje významné množstvá draslíka a tým znižuje krvný tlak. Pomáha znižovať homocysteín, ktorý je zodpovedný napríklad za infarkt.
- Podobne, ako jej sestra uhorka, aj cukina zbavuje opuchov okolo očí, ak sa prikladá narezaná na plátky.
- Je prevenciou proti dne. Dna je bolestivé ochorenie (zápal kĺbov), ktoré vzniká nadbytočným množstvom kyseliny močovej v tele. Cuketa je zdrojom omega-3 mastných kyselín a protizápalových karotenoidov, ktoré blokujú účinky nadmernej kyseliny močovej.
Čo obsahuje 1 pohár (180 g)
- kalórie: 36
- glykemický index je veľmi nízky
- meď 21 % DDD
- mangán 19 % DDD
- vitamín C 13 % DDD
- horčík 11 % DDD
- vláknina 10 % DDD
Ako vybrať správnu cuketu?
Cuketa má byť vzhľadom k svojej veľkosti ťažká a má mať leklý povrch. Veĺký pozor treba dávať na odreniny. Uchovávame ju bez umytia v chladničke. Ak jej máme veľké množstvá a chceme ju zamraziť, dáme ju na 3 minúty do pary a až potom ju dáme vychladnutú do mrazničky.
Použitie:
- Cuketu môžeme pridaváť takmer do každého jedla: do leča, do gulášu, k cestovinám a podobne.
- Cuketu môžeme pripraviť vo forme placiek. Recept je podobný tomu na prípravu zemiakových placiek, avšak cuketa nahradí zemiaky.
- Cuketu možeme podávať ako prílohu: grilovanú, opekanú na panvici, nastrúhanú a pod.
- Cuketou môžeme nahradiť cestovinu: cuketu nastrúhame škrabkou na zemiaky a chvíľku opečieme na kokosovom tuku.
- Pečieme z nej koláče. Používa sa namiesto jabĺk, potom je cesto vláčnejšie.
- Cuketu môžeme plniť mäsom, hubami, syrom a zapekať.
- Z cukety si vieme dokonca spraviť aj cukríky.
5 chutných receptov z cukety
Cuketová polievka na póriku
Jednoduchá na prípravu a výživna, preto ju ocenia aj športovci.
Cuketový koláč s bylinkami a paradajkami
Ak chcete dostať do tela viac zeleniny, pridajte do koláčov cuketu. Ideálne aj pre tých, ktorí chcú zhodiť pár kíl.
Zapekané cukety
Ak hľadáte ľahké zeleninové jedlo, ktoré zároveň nasýti, určite si pozrite náš recept. Pripravili sme ho pre vás ako ďalšiu inšpiráciu pre zdravé a chutné jedenie.
Cuketovo-mrkvové tagliatelle s hráškovo-mätovým pestom
Svieže a na prípravu veľmi jednoduché jedlo, ktoré je prevoňané bylinkami.
Cuketový koláč s čokoládou
Čokoláda, jablká a cuketa. Spojili sa, aby vám priniesli úžasnú chuť koláča.
Ďalšie chutné a jednoduché fit recepty nielen z cukety nájdete v obľúbenej kuchárskej knihe ZDRAVÉ RÝCHLOVKY. Táto kniha je plná rýchlych receptov od top trénerov a osobností zo sveta zdravia, ktoré si pripravíte jednoducho do 30 minút, z bežne dostupných surovín.