Fit dezerty z čerešní: 5 chutných receptov bez výčitiek
Čerešne sú nielen krásne a šťavnaté, ale aj plné antioxidantov a vitamínov – ideálne na zdravé maškrtenie. Pripravili sme pre vás výber 5 fit receptov z čerešní, ktoré si zamilujete na prvé zahryznutie.
1. Čerešňové brownies
Suroviny (12 porcií) :
Brownie vrstva:
1/2 šálky masla (rozpustené)
⅔ šálky kakaa
¾ šálky cukru
1 vajce
1 čajová lyžička vanilky
⅔ šálky múky
Cheesecake vrstva:
225 g krémového syra (cream cheese), zmäkčeného
¼ šálky cukru
1 vajce
1 čajová lyžička vanilkového extraktu
čerešne: cca ½ šálky čerstvých alebo bobuľových čerešní
Postup:
Rúru predhrejeme na 175 °C. Plech 20×20 cm vymastíme alebo zmes dávkujeme do košíčkov na mafiny. Pripravíme si brownie zmes: zmiešame maslo, kakao, cukor, vajce, vanilku, múku a vylejeme do formy. Krém: zmiešame krémový syr, cukor, vajce, vanilku a primiešame čerešne. Krém naniesieme na brownie a pečieme 40–50 minút. Necháme vychladnúť, ideálne cez noc.
Supershape tip: Každý kus má len ~123 kcal a vysoký obsah bielkovín!
2. Zdravé ovsené tyčinky s čerešňami
Suroviny :
Na tyčinky:
1 ½ šálky ovsených vločiek
1 šálka celozrnnej múky (celá alebo špaldová)
½ čajovej lyžičky soli
½ čajovej lyžičky škorice
1 vajce
⅓ šálky javorového sirupu
½ šálky rozpusteného kokosového oleja
1 čajová lyžička vanilkovej arómy
Na čerešňovú náplň:
cca 300 g čerešní (čerstvých alebo rozmrazených)
1 polievková lyžica citrónovej šťavy
3 polievkové lyžice javorového sirupu
2 čajové lyžičky kukuričného škrobu
Postup:
Predhrejeme rúru na 180 °C. Forma 20×20 cm – vystelieme papierom. Zmiešame suché suroviny (vločky, múku, soľ, škoricu). V druhej miske zmiešame vajce, sirup, olej, vanilku. Spojíme suchú zmes s mokrou – zmiešame do cesta. Odložíme asi ¾ zmesi (na vrch). Zvyškom vyplníme formu ako spodnú vrstvu. Čerešne necháme prejsť miernym varom s citrónom, sirupom a škrobom, kým zhustnú – nechaj trochu vychladnúť. Náplň nanesieme na cesto, posypeme zvyškom zmesi. Pečieme 30–40 minút dozlatista. Necháme vychladnúť, potom nakrájame na tyčinky.
Prečo sú zdravé? Obsahujú celozrnnú múku, pomerne nízky dodatočný cukor (len sirupy), kokosový olej ako zdravšiu alternatívu tuku a veľa vlákniny z vločiek.
3. Čerešňové poháriky a' la cheesecake
Suroviny (na 4–6 pohárikov) :
2 a ½ šálky gréckeho jogurtu (0 % tuku)
1 balíček cheesecake prášku
1 šálka čerešňovej náplne bez pridaného cukru
Postup:
Jogurt vymiešame s cheesecake práškom dohladka. Do pohára vložíme vrstvu jogurtovej peny, potom čerešne alebo iné bobuľové ovocie, nakoniec opäť jogurt. Necháme vychladiť aspoň 1 hodinu (aj noc). Podávame vychladené.
Prečo staviť na túto fit verziu? Nič nemusíme piecť, obsahuje bielkoviny z jogurtu, a vďaka bezcukrovej náplni obsahujú poháriky minimum kalórií.
5. Šťavnatý vegánsky čerešňový koláč s mrveničkou
Suroviny (12 porcií) :
Náplň:
500 g čerstvých alebo rozmrazených čerešní
2–3 polievkové lyžice javorového sirupu (alebo kokosového cukru)
1 polievková lyžica citrónovej šťavy
Mrvenička / cesto:
1 šálka ovsených vločiek
¾ šálky celozrnnej alebo špaldovej múky
½ čajovej lyžičky soli
1 čajová lyžička prášku do pečiva
⅓ šálky kokosového cukru alebo sirupu
½ šálky rastlinného oleja alebo rozpusteného kokosového oleja
Postup:
Rúru predhrejeme na 175 °C. Vložíme čerešne do misy, pridáme sirup a citrón – premiešame. Zmiešame vločky, múku, soľ, prášok, cukor, olej – musí sa drobiť. Do zapekacej misy vložíme najprv čerešne, potom navrch mrveničku. Pečieme 55 minút dozlatista. Podávame teplé (aj s vegánskou zmrzlinou).
Prečo si dopriať tento fit koláčik? Je bez laktózy, vegánsky, má vysoký podiel vlákniny, obsahuje prirodzené sladidlo a má nízky obsah nezdravých tukov.
5. Fit francúzsky čerešňový dezert
Suroviny (na cca 8 porcií) :
3 veľké vajcia
240 ml mlieka (alebo nízkotučného / rastlinného)
120 g gréckeho jogurtu (alebo jogurtu podľa výberu)
80 g pšeničnej múky
60 g cukru (alebo menej, podľa chuti)
½ čajovej lyžičky soli
¼ čajovej lyžičky vanilkovej arómy + ¼ čajovej lyžičky mandľového extraktu
60 g rozpusteného masla (alebo kokosového oleja)
kôra z ½ citróna
cca 200 g odkôstkovaných čerešní
(voliteľné) práškový cukor alebo mandlové lupienky na posypanie
Postup:
Rúru predhrejeme na 175 °C. Menší plech vymastíme maslom. V miske zmiešame vajcia, cukor, soľ, múku, potom postupne mlieko, jogurt, extrakty, kôru a rozpustené maslo, krátko premiešame. Necháme 20 minút postáť. Do formy poukladáme čerešne a zalejeme cestom. Pečieme 30–35 minút dozlatista, koláč pomaly pečením stuhne. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom alebo mandľami.
Supershape tip: Grécky jogurt pridáva bielkoviny, koláčik obsahuje menej cukru a masla, takže tým pádom aj kalórií.
Viac lených fit receptov, ktoré chutia, nájdete v programe Supershape LETNÝ SHAPE, ktorý vám pomôže vyformovať postavu, zmeniť prístup k jedlu a vytvoriť si zdravé návyky, ktoré vydržia. Čakajú vás chutné a vyvážené stravovacie plány, efektívne tréningy s top trénerkami a silná podpora na každom kroku. Toto leto patrí vám – pridajte sa do programu LETNÝ SHAPE ešte dnes!