Fašírky z cukety
Už neviete čo s ňou? Skúste tento mega dobrý cuketový recept a zasýtite aj vaše mäso-chtivé polovičky.
V sezóne je najlepšie spotrebovať to, čoho je najviac a čo si viete dopestovať lokálne. Ak sa vám zunovali len vegetariánske recepty z cukety, skúste aj verziu s mäsom od skúseného trénera Rada Cabúka.
Čas prípravy: 30 minút
Počet porcií: 20 ks
Suroviny:
- 500 g mleté mäso
- 2 menšie cukety
- morská soľ
- čierne korenie
- paprika
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 g syru
Postup:
1. Cukety umyjeme (ak sú mladé, nie je potrebné ich ošúpať) a nastrúhame na strúhadle. Necháme chvíľu (5-6 min.) odstáť, aby pustili vodu.
2. Mäso ochutíme korením, rukami vyžmýkame vodu z nastrúhaných cukiet (nemusíme úplne - voda poslúži pri pečení).
3. Zmiešame cukety a nastrúhaný syr s mäsom a z tejto hmoty urobíme fašírky. Pečieme na panvici, ak je keramická, stačí pár kvapiek oleja. Odporúčam počas pečenia prikryť pokrievkou. Vďaka tomu sa fašírky rýchlejšie upečú, ale pokrievka musí mať otvor na vypúšťanie pary, inak všetok teplý vzduch zostáva pod pokrievkou a syr vo fašírkach sa roztečie.
Ak cítite potrebu prílohy, odporúčam šalát z listovej zeleniny alebo avokádo.
Nutričné hodnoty / 1 porcia:
98 kcal / 8g bielkovín / 1g sacharidov / 6g tuku
Tento zdravý a chutný recept nájdete v knihe ZDRAVÉ RÝCHLOVKY, spolu s ďalšími 60 overenými receptami ktoré si pripravíte jednoducho a rýchlo do 30 minút.
AUTOR RECEPTU:
Radoslav Cabúk
Kondičný tréner a expert na redukciu váhy pomocou tréningu a zdravého stravovania. Je spoluautorom kníh ZDRAVÉ RÝCHLOVKY a NABITÁ KUCHÁRKA a taktiež jedným z víťazov prestížnej súťaže FIT LEADER v rokoch 2018 a 2017.