Dusená hliva ustricová na zelenine
V poslednej dobe sa rozšírili informácie o priaznivých účinkoch hlivy ustricovej na naše zdravie. Na trhu sa objavilo množstvo vyživových doplnkov z tejto huby, ktoré sú doporučované aj viacerými výživovými poradcami. Najviac výživných látok získate konzumáciou čerstvej potraviny, a preto vám ponúkame recept z hlivy ustricovej, ktorý vám určite zachutí.
Hlivu ustricovú máme v rodine veľmi radi. Najčastejšie z nej robievame hlivovú polievku, ktorá zatiaľ chutila naozaj každému, kto ju u nás jedol. Veľmi som sa potešila, keď mi jedného dňa dala jedna známa ochutnať hlivovú zmes so zeleninou. Veľmi mi to zachutilo, a tak som si rozšírila môj receptár o ďalšie jedlo z hlivy ustricovej.
Ak hľadáte zdravé a ľahké jedlo, tak vám ponúkam recept ako si takú hlivovú zmes pripraviť.
Pár slov na úvod
Ťažko sa mi hľadá jeden výraz alebo pomenovanie na túto zmes. Niekto by to možno nazval perkeltom, ale mne to skôr príde ako zmes. Tento recept je výborný v tom, že takúto zmes môžete použit rovno na cestoviny alebo ako prílohu k mäsu. Naposledy, keď som ju varila, tak ja som si ju naservírovala k fašírkam z červenej šošovice a môj manžel ju mal s cestovinami. Určite si ju môžete dať aj mäsku na prírodno. Vyskúšajte :)
Dusená hliva ustricová na zelenine
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 30 minút
SUROVINY:
500 g hlivy ustricovej
2 mrkvy
1 petržlen
1 zeler
1/ 2 póru
1 jablko
Štipka soli, čierneho korenia, červenej papriky, kurkumy
POSTUP:
Na oleji trochu opražíte narezaný pór na malé kúsky. Pridáte hlivu ustricovú, ktorú predtým umyjete a pokrájate na drobno. Jemne opražíte spolu s pórom, podlejete vodou a necháte dusiť. Pridáte koreňovú zeleninu, pokrájanú na drobné kúsky a podusíte spolu s hlivou. Pokojne môžete pridať aj inú zeleninu, napríklad papriku alebo paradajku. Pridať môžete akúkoľvek zeleninu, ktorú máte doma a chutí vám.
Keď zelenina zmäkne, pridajte na drobno pokrájané jablko. Celú zmes podusíte ešte 5 minút a dochutíte štipkou soli, čierneho korenia, červenou paprikou a kurkumou. Takto uvarenú zmes si môžete dať na celozrné cestoviny alebo k mäsu na prírodno.
Zdravé účinky hlivy ustricovej
Hliva ustricová má viacero priaznivých účinkov na náš organizmnus. Obsahuje veľa vlákniny, látky znižujúce tvorbu cholesterolu, veľké množstvo vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Pravidelnou konzumáciou hlivy posilníte aj svoju imunitu. Hlivu konzumujte najmä čerstvú. Jej konzumácia vám pomôže pri ťažkostiach s trávením alebo vyprázdňovaním.