Domáce cestoviny plnené /ricotta,pecorino,mäta/
Príprava cesta spolu s výrobou a uvarením trvá maximálne hodinu a pol, dlhšie iba vtedy, ak robíte plnené cestoviny a tiež to závisí od zručnosti.
Základné cesto na cestoviny cca pre 3 osoby
Potrebujeme:
- 250g múky semoliny z tvrdej pšenice: v Taliansku ju volajú semolina di grano duro
- 5 žĺtkov
- 3 kávové lyžičky olivového oleja
- voda podľa potreby od 1dcl do 1,5dcl
Plnka na cestoviny:
- 200 g syra ricotta alebo iný čerstvý syr /tvaroh/
- 10 lístkov mäty nasekať na drobno
- 50 g strúhaného syru pecorina
- 2 uvarené zemiaky
- korenie mleté
- soľ
Postup:
Z jednotlivých surovín ručne vypracujeme tuhšie cesto, ktoré spracúvame cca 5-8 minút v tomto poradí…múka, žĺtka, olej, vodu treba po troškách dolievať. Množstvo vody závisí aj od veľkosti vajíčok a objemu žĺtka. Cesto spracúvame v miske a potom ho preložíme na drevenú pomúčenú dosku, alebo môžete použiť aj silikonovú.
Potom ho vyvaľkáme pomocou valčeka, alebo stroja na cestoviny na tenké cesto, z ktorého vykrajujeme požadované tvary. Môžete aj vlnkovým kolieskom na cesto vyrobiť rôzne nepravidelné útvary a uvariť ako naše domáce rezance, v Taliansku ich volajú ,,malfatti“ – zle urobené. V tomto prípade som použila pohárik a urobila niečo podobné raviolom v guľatom tvare aj preto, lebo som urobila veľa plnky. Ak dáte menej plnky a použijete väčší priemer pohára, preložte vykrojené koliesko- cestovinu na polovicu, zatlačte dobre okraje palcom a takýto tvar sa volá ,,mezzelune“. Plnené cestoviny vložíme po kusoch do hrnca s vriacou vodou tak, aby mali dosť priestoru vyplávať na povrch. Vodu necháme zovrieť a ako začne vrieť, pridám do nej hrubozrnnú morskú soľ: plnú kávovú lyžičku na 5 litrov vody. Cestoviny varíme do 5 minút, ak ich robíte s mäsom tak dlhšie, pozor, aby sa vám nerozvarili. Vyberieme z vody a ihneď polejeme omáčkou, alebo olejom či maslom podľa vášho želania.