Nakopni svoju imunitu v Supershape PREMIUM

FERTILITY

Domáce cestoviny plnené /ricotta,pecorino,mäta/

Príprava cesta  spolu s výrobou a uvarením trvá maximálne hodinu a pol, dlhšie iba vtedy, ak robíte plnené cestoviny a tiež to závisí od zručnosti.

Domáce cestoviny plnené /ricotta,pecorino,mäta/
15. JUN 2014

Základné cesto na cestoviny cca pre 3 osoby

Potrebujeme:

  • 250g múky semoliny z tvrdej pšenice: v Taliansku ju volajú  semolina di grano duro
  • 5 žĺtkov
  • 3 kávové lyžičky olivového oleja
  • voda podľa potreby od 1dcl do 1,5dcl

Plnka na cestoviny:

  • 200 g syra ricotta alebo iný čerstvý syr /tvaroh/
  • 10 lístkov mäty nasekať na drobno
  • 50 g strúhaného syru pecorina
  • 2 uvarené zemiaky
  • korenie mleté
  • soľ

Postup:

Z jednotlivých surovín ručne vypracujeme tuhšie cesto, ktoré spracúvame cca 5-8 minút v tomto poradí…múka, žĺtka, olej, vodu treba po troškách dolievať. Množstvo vody závisí aj od veľkosti vajíčok a objemu žĺtka. Cesto spracúvame v miske a potom ho preložíme na drevenú pomúčenú dosku, alebo môžete použiť aj silikonovú.

Potom ho vyvaľkáme pomocou valčeka, alebo stroja na cestoviny na tenké cesto, z ktorého vykrajujeme požadované tvary. Môžete aj vlnkovým kolieskom  na cesto vyrobiť rôzne nepravidelné útvary a uvariť ako naše domáce rezance, v Taliansku ich volajú ,,malfatti“ – zle urobené. V tomto prípade som použila pohárik a urobila niečo podobné raviolom v guľatom tvare aj preto, lebo som urobila veľa plnky. Ak dáte menej plnky a použijete väčší priemer pohára, preložte vykrojené koliesko- cestovinu na polovicu, zatlačte dobre okraje palcom a takýto tvar sa volá ,,mezzelune“. Plnené cestoviny vložíme po kusoch do hrnca s vriacou vodou tak, aby mali dosť priestoru vyplávať na povrch. Vodu necháme zovrieť a ako začne vrieť, pridám do nej hrubozrnnú morskú soľ: plnú kávovú lyžičku na 5 litrov vody. Cestoviny varíme do 5 minút, ak ich robíte s mäsom tak dlhšie, pozor, aby sa vám nerozvarili. Vyberieme z vody a ihneď polejeme omáčkou, alebo olejom či maslom podľa vášho želania.


Autor článku

horeckablog

Silvia Horecká

Pracujem takmer pol života v gastronómii a v rámci tovaroznalectva som sa vývojom a štúdiom dostala až k naturopatii a trofologii. Snažím sa v svojom koncepte Terapia jedlom priblížiť ľudom vhodný výber jedál tak aby bolo čo najviac využiteľné pre ich zdravie a uspokojilo aj chuťové poháriky. V súčasnej dobe vediem kurzy varenia spojené s prednáškami a prezentáciou jednodruhových potravín a ich úpravy.

http://horecka.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Domáce cestoviny plnené /ricotta,pecorino,mäta/

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.