Dezert nemusí byť sladký. 3 recepty na zdravé slané sušienky
Očakávate návštevu, no viete, že so sladkými koláčikmi a farbenými zákuskami by ste nezožali úspech?
Potešte svojich hostí slanými sušienkami, ktoré môžu byť náhradou nielen dezertu, ale aj čipsov a iných chrumkavých dobrôt. Pri minimálnej námahe a menšími modifikáciami klasických receptov môžete dosiahnuť aj to, že to „niečo malé pod zub“ nebude len chutné, ale aj zdravé. Prinášame vám 3 recepty na zdravé slané sušienky.
Parmezánové keksy so sušenými paradajkami
Ingrediencie:
- 100 g masla (nakrájaného na kocky)
- 50 g parmezánu
- 150 g celozrnnej špaldovej múky
- 1 vajce
- 5 dkg sušených paradajok
- 2 lyžice bazalky (nasekané)
- soľ podľa chuti
- paprika podľa chuti (najlepšie čerstvo mletá)
- 1 kávová lyžička prášku do pečiva
- 2 lyžice vody
Postup:
1. Parmezán nastrúhajte, nakrájajte sušené paradajky aj bazalku. Všetky suroviny zmiešajte v kuchynskom robote.
2. Vzniknutú hmotu odložte na pol hodinu do chladničky.
3. Cesto rozdeľte na malé časti veľkosti vlašských orechov. Umiestnite ich na plech vystlaný papierom na pečenie a prstom ich roztlačte na 0,4 cm tenké „mince“.
4. Pečte vo vyhriatej rúre na 170 stupňoch s cirkuláciou vzduchu pod dobu 15 minút.
TIP: Ak k týmto sušienkam plánujete pripraviť aj dip, pre zvýraznenie chute použite bazalku. Okrem kulinárskej hodnoty má táto prísada aj pozitívne zdravotné účinky. Bazalka zmierňuje nadúvanie a pomáha pri žalúdočných ťažkostiach. Je taktiež známe, že má diuretický účinok, aj keď sa na tento účel používa len zriedka. Prečítajte si ďalšie zaujímavé fakty a užitočné informácie o tejto byline na internetovom portáli zdravy-recept.sk.
Orechové sušienky s kozím syrom
Ingrediencie:
- 20 dkg špaldovej múky
- 15 dkg masla
- 15 dkg kozieho syra
- 10 dkg vlašských orechov (mletých)
- 1 lyžička soli
- 1 vajce
- 0,5 balíka prášku do pečiva
- štipka sódy bikarbóny
- štipka papriky (najlepšie čerstvo mletej)
- 1 lyžička kyslej smotany
Postup:
1. Suroviny premiešajte v kuchynskom robote.
2. Zmes zabaľte do fólie a dajte na 1 hodinu do chladničky.
3. Cesto na pomúčenej doske rozvaľkajte na hrúbku 0,5 cm a nakrájajte na malé štvorce vykrajovačom na pirohy.
4. Štvorčeky vyložte na plech vystlaný papierom na pečenie.
5. Pečte vo vyhriatej rúre na 170 stupňoch 15 minút.
TIP: Sušienky servírujte s čerstvým kozím syrom. Ak by sa vám hodilo niečo ľahšie, rozhodnite sa pre svieži dip. Na stránke primitivo.sk nájdete kvalitné talianske pestá a nátierky zo zdravých prísad. Niektoré z nich sú skutočné gurmánske špeciality, ktoré s hrdosťou môžete ponúknuť vzácnym návštevám.
Rýchle celozrnné cesnakovo-syrové štangle
Ingrediencie:
Cesto:
- 450 g celozrnnej múky
- 50 g jemnej múky
- 25 dkg margarínu (môže byť nahradený maslom)
- 1 vajce
- 1,8 dl kefíru (malý pohár)
- 1 zväzok pažítky (alebo hotové balenie korenia)
- 4 strúčiky cesnaku (alebo cesnakový granulát)
- 1 lyžička soli
- paprika podľa chuti
- 1 (7 g) instantné droždie
- 1 čajová lyžička cukru (v prípade potreby k droždiu)
Zvyšok:
- 1 vajce
- 3 strúčiky cesnaku (alebo cesnakový granulát)
- 20 dkg údeného syra (môže byť aj iný, podľa chuti)
- rasca podľa chuti
Postup:
1. Instantné droždie spracujte podľa návodu na obale. Rozdrvte cesnak a suroviny na cesto zmieste. Podľa chuti môžete pridať aj iné koreniny.
2. Cesto rozvaľkajte na hrúbku približne 1-1,5 cm na pomúčenej ploche.
3. Vajcia zmiešajte s prelisovaným cesnakom alebo cesnakovým granulátom. Touto zmesou potrite cesto, taktiež ho posypte strúhaným syrom. Podľa chuti posypte rascou.
4. Cesto buď nakrájajte na štangle alebo na pagáče.
5. Pečte vo vyhriatej rúre na 180 stupňoch 12-15 minút, kým syr mierne nezhnedne.
TIP:Tieto štangle by hodia na stôl k vínu po talianskej večeri. O gastronomický zážitok nemusia prísť ani celiatici, potešte ich jedlom, ktoré môžu konzumovať. Na stránke primitivo.sk nájdete napríklad bezlepkové talianske špagety. Týmto gesto vyjadríte nielen svoju starostlivosť, ale aj pohostinnosť na vysokej úrovni.
Zdroj fotiek: freepik.com
Ostatné zdroje: https://www.harm.sk/3-talianske-recepty-na-slovensku-grilovacku/