Ďatlové sušienky zo špaldovej múky s jačmenným sladom
Tieto sušienky môžete pripraviť napríklad deťom do školy namiesto rozličných keksíkov. Vydržia dlho uložené v plechovej krabici. Budete presne vedieť, čo obsahujú a deti vám ich určite neofrflú, alebo ak príde nečakaná návšteva, máte pohostenie k čaju pripravené.
Potrebujeme:
- 180 g špaldovej hladkej múky
- 100 g celozrnnej špaldovej hladkej múky
- 160 g masla min. 82% živočíšneho tuku, alebo prepusteného masla ghí
- 2 veľké lyžice jačmenného sladu, alebo 100 g trstinového cukru (cukru z kokosovej palmy)
- 160 g ďatlí sušených nesírených (nakrájať na malé kúsky)
- 1 vajíčko
- na špičku noža kurkumy
- štvrť malej lyžičky škorice mletej
- soľ
- štipka sódy bikarbony
- sezamové semienka na dekoráciu
Postup:
V miske vymiešajte najprv vareškou zmäknuté maslo so sladom (alebo cukrom), vajíčkom, kurkumou, škoricou, pridajte nakrájané ďatle .Do tejto zmesi vsypte múku, sódu bikarbonu, štipku soli a vypracujte rukou cesto… Ak budete pracovať so sladom, pôjde to ťažšie (ruku treba mať pomúčenú, pripravte si preto kôpku s múkou), bude treba pridať aj na dosku viac múky na spracovanie. Vypracované cesto zabaľte do fólie a odložte na hodinu a pol do chladničky, aby stuhlo. Cesto rozváľajte na doske na plát, približne 0,5 cm vysoký a vykrajujte pomúčeným pohárom s priemerom 5-6 cm okrúhle sušienky. Okraje sušienok ,,namočte“ do sezamových semienok, ktoré sa na cesto zboku nalepia a položte na plech, vystlaný papierom na pečenie. Sušienky pečieme 15 minút v teplovzdušnej rúre pri teplote 170 stupňov Celzia. Vychladnuté sušienky uschováme do krabice, vyloženej jemným papierom alebo pevnejšou servítkou.
Odporúčame prečítať:
Osem korení života
Prečo zaradiť špaldu do svojho jedálnička