Cviklový prívarok s varenou pohánkou a tofu
Pripravte si chutný a zdravý cviklový prívarok, ktorý vás zasýti a telu dodá množstvo dôležitých živín. Jeho príprava trvá len 30 minút a môžete jesť.
Celkový čas prípravy: 30 minút
Porcie: 4
Suroviny cvikla:
- 1 jarná cibuľka
- 4 veľké cvikly (cca 750 g)
- 400 ml vody
- 2 kopcovité lyžice Hrašky
- 1 lyžička ume octu alebo pasty
- 1 lyžička himalájskej soli
Suroviny pohánka:
- 200 g lúpanej pohánky alebo pohánkovej lámanky
- 500 ml vody
- 1 lyžička himalájskej soli
- riasa kombu (asi 2 cm plátok)
Suroviny tofu:
- 1 lahôdkové tofu
Postup:
Cibuľku si nakrájame na kolieska, jemne osmažíme na lyžici prepusteného masla ghí. Pridáme nahrubo nastrúhanú cviklu, alebo tenšie hranolčeky, aby sa nám čím skôr uvarila.
Ak vás zaujímajú pozitíva červenej repy, neváhajte, a prečítajte si tento článok.
Vo vode rozmiešame Hrašku (zmes strukovín na zahusťovanie pokrmov), pridáme k cvikle a necháme prikryté variť.
Uvaríme si pohánku. Výhodou pohánky, okrem jej nutričných hodnôt, je aj rýchlosť prípravy. Stačí ju len minút zvariť a nechať dôjsť pod pokrievkou.
Ak máte riasu kombo, pridajte ju k pohánke. Táto riasa, pridávaná napríklad k strukovinám, skracuje dobu varenia, ale hlavne pridáva cenné živiny a zlepšuje stráviteľnosť jedla. Má vysoký obsah jódu. Keď nezabudnem, pridávam ju vždy, napríklad pri varení ryže či strukovín.
Tofu si pokrájame na kúsky a opečieme nasucho na panvici. Prívarok podávame s pohánkou a opečeným tofu.
Výživové hodnoty na porciu: 1537 kJ/366 kcal, 6 g tukov, 59 g sacharidov, 17 g bielkovín, GL priemer na 100 g 2
Tento zdravý a chutný recept nájdete v knihe ZDRAVÉ RÝCHLOVKY, spolu s ďalšími 60 overenými receptami, ktoré si pripravíte jednoducho a rýchlo do 30 minút.