Cuketovo mrkvová tortička bez tuku
Táto tortička je nielenže bez tuku, ale je v nej dokonca len 1/2 hrnčeka tmavej špaldovej múky. Okrem toho sú v nej použité úžasné suroviny ako orechy, sézam, vločky, zelenina a ovocie, tvaroh, med, kvalitné kakao. Vrelo odporúčam.
Na prípravu 1 tortovej formy potrebujeme:
- 1/2 hrnčeka špaldovej múky
- 1/2 hrnčeka ovsenných vločiek
- 1/2 hrnčeka mletých vlašských orechov
- 1PL sézamu
- 1 mrkva
- 1/2 cukety
- 2 jablká
- 2 detské výživy / ja som použila slivkové HIP /
- 2 vajcia,
- 1/2 prášku do pečiva,
- 1/2ČL sóda bikarbóna
- 1PL holandské kakao
- 1 odtučnený jemný BIO tvaroh
- 5PL medu
- 1ČL olivový olej na vymastenie formy
Postup prípravy:
Zmiešame si suché ingrediencie - múku, vločky, orechy, sézam, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, kakao. Nastrúhame najemno mrkvu, cuketu, jablko. Pridáme k ovociu a zelenine časť medu, žĺtka a všetky výživy. Zamiešame. Bielka vyšľaháme dotuha. Postupne pridávame do mokrej zmesi suchú až dostaneme cesto - je trošku tuhšie. Do neho zamiešame bielka, veľmi jemne.
Ochutnajte cesto a malo by byť sladšie, aby chutilo, tak ak ho máte bez chuti, pridajte ešte medík. Vylejeme do formy a pečieme na 160° asi 1/2 hodinu. Necháme vychladnúť. Rozrobíme si zatial jemný tvaroh s medom a rozotrieme na vychladený korpus. Tortička je vláčna, jemne mazľavá, plná orieškov, sladká a vďaka tvarohu aj kyslastá. Výborná kombinácia chutí.