Cuketová polievka na póriku
Jana Šimkovičová
Jednoduchá na prípravu a výživna, preto ju ocenia aj športovci.
6. SEP 2017
Jedna z našich najobľubenejších polievok, ktorú u nás milujú všetci, ktorí ochutnali. Poskytuje však aj veľký priestor pre vlastnú kreatvitu.
Doba trvania: 20 minút
Suroviny:
- 3 veľké cukety
- 1 pôr
- 100 g červenej šošovice
- 2 PL masla ghí
- 1/2 ČL kurkuma
- 1/2 ČL mletej rasce
- soľ
- 1 PL tekvicového oleja
- semiačka podľa chuti
Postup:
Umyjeme si pôr a nakrájame ho na malé kúsky. Opražíme na masle ghí a keď bude chytať zlatistý nádych pridáme na kúsky nakrajané cukety. Chvíľu celú zmes podusíme, počas dusenia pridáme kurkumu a racu a všetko spolu pomiešame. Zalejeme vodou tak, aby bola zhruba 1 cm nad celou cuketovou zmesou. Pridáme červenú šošovicu a varíme, kým je šošovica uvarená. Uvarenú polievku rozmixujeme ponorným mixérom. Dochutíme soľou a tekvicovým olejom. Podávame so semiačkami.
Ideálne ak si ju osvojíte v lete, kedy je cuketa na dosah všade a čerstvá. Dostanete ju však aj celoročne. Podľa toho na čo máme chuť zvykneme si navrch nastrúhať parmezám alebo nasypať slnečnicové či sezamové semiačka. Touto polievkou som napríklad naučila deti jesť semiačka a vyvetlila im, prečo sú 3 omega kyseliny pre nás tak dôležité.
DISKUSIA K ČLÁNKU (0)