Čili-čoko torta z cvikly s brusnicovo-čokoládovým džemom
Cvikla, čili a brusnicovo-čokoládový džem sú len niekoľkými ingredienciami, ktoré robia túto tortu dokonalou.
Odporúčame prečítať: Chcete byť zdraví, štíhli a vitálni? Jedzte červenú repu!
Na prípravu torty o priemere 20cm potrebujeme:
- 2 stredne veľké cvikly
- 1 hrnček celozrnnej polohrubej múky
- 1 tabuľka tmavej 80 % čokolády
- 4 PL maslo ghee
- 2 PL brezový cukor (xylitol)
- 3 bio vajcia
- 3 PL kvalitného kakaa
- 1 balenie prášku do pečiva
- 1 PL sušeného čili korenia
- štipka soli
- štipka sódy bikarbóny na polevu
- 1/2 hrnčeka pikantného brusnicového domáceho džemu
- 2 PL maslo ghee
- 1 tabuľka tmavej aspoň 80 % bio čokolády
Postup prípravy:
Cviklu uvaríme v šupke (nie dlho, nech je ešte chrumkavá - stačí 20 minút). Po uvarení ju nastrúhame najemno. Predhrejeme si rúru na 180 stupňov Celzia. Čokoládu rozpustíme nad parou spolu s maslom ghee. Vajíčka vyšľaháme s cukrom do peny. Do vajíčok primiešame rozpustenú čokoládu s maslom, cviklu, preosiatu múku s práškom do pečiva a štipkou sódy bikarbóny, kakao a úplne na záver čili korenie. Dobre premiešame. Tortovú formu si vymastíme maslom ghee a zmes do nej vylejeme. Pečieme 30 minút.
Kým sa torta pečie ohrejeme si brusnicový džem a dáme doň priamo do kastrólika 1 riadok čokolády, tak aby sa rozpustila a premiešala s džemom. Nad parou si roztopíme zvyšok čokolády spolu s maslom ghee. Tortu vyberieme z rúry, necháme ju vychladnúť. Vychladnutú ju vyberieme z formy a potrieme pripraveným džemom a na záver polejeme rozpustenou čokoládou. Ihneď vložíme do chladničky. Keď čokoláda stuhne, tortu vyberieme a do chladničky ju už nedávame, pretože tým, že je vo vnútri vláčna a čokoládová, v chlade príliš stuhne. Ak ju však nedojete a chcete ju na noc uskladniť do chladničky, vyberte ju hodinu pred podávaním.