Chutný a zdravý baklažán. Čo všetko sa dá z neho pripraviť?
Prečo je baklažán zdravý a kvôli čomu ho nikdy nejesť surový?
Fialovo-modrá farba je u zeleninových plodov pomerne zriedkavá. Originálny vzhľad dodáva baklažánom neopísateľnú záhadnosť. Čaro baklažánov znásobuje výborná chuť a všestranná použiteľnosť. Sú bohaté na vitamíny skupiny B, vitamín C, železo a vlákninu. Baklažán disponuje aj zastúpením medi, mangánu, draslíka, síry a vápnika. Tmavofialová tekvička je schopná znižovať hladinu cholesterolu v krvi a priaznivo ovplyvňovať zdravie srdca.
Prečo nikdy nejesť baklažán surový?
Baklažán nikdy nekonzumujte surový kvôli obsahu solanínu, toxickej látky, ktorá sa stráca pôsobením tepla. Najzdravší je baklažán pečený a ochutený kvalitným olejom a cesnakom.
Baklažánová pizza s cícerovou múkou
Tento recept sme pre vás spravili vo vegánskej verzii a bez lepku.
Baklažánové závitky s ricottou a špenátom
Závitky z baklažánu sú skvelou fit večerou, ktorú ocenia športovci, chudnúci a vôbec všetci, ktorí majú radi chutné a výživné jedlo.
Bulgur s baklažánom a paradajkami
Bulgur je vlastne predvarená a nalámaná celozrnná pšenica, ktorá je bohatá na vitamíny A a B a minerály fosfor, železo, horčík a selén.
Výživná musaka s pečenými batatmi a baklažánom
Bataty nám vraj ohrievajú žalúdok, posilňujú vnútorné orgány a vďaka vysokému zastúpeniu vitamínov a minerálov sa batát nazýva aj „štartér“ imunity.
Veľa ďalších chutných receptov zo zdravých ingrediencií nájdete aj v knihe NABITÁ KUCHÁRKA. Recepty sú od viac než 40 najlepších trénerov a osobností z prestížnej súťaže FIT LEADER.