Chrumkavé zeleninové závitky so sladkou čili omáčkou
Máte chuť si zachrumkať? Tieto zeleninové závitky sú na to ako stvorené a navyše výborne chutia.
Recept na 8 závitkov
Potrebujeme:
Na závitky:
- ryžový papier
- hladkú petržlenovú vňať
- 50 g listového špenátu
- 80 g mrkvy
- 50 g klíčkov (mungo fazuliek)
- 2 jarné cibuľky
- 2 lyžice sójovej omáčky
- soľ
Na omáčku:
- 2 sušené čili papričky
- 2 strúčiky cesnaku
- 100 g hnedého cukru
- 100 ml balsamica / octu
- 100 ml vody
Postup:
Špenát umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Zmiešame ho s nadrobno nakrájanou mrkvou, nadrobno nakrájanou jarnou cibuľkou a klíčkami. Ochutíme sójovou omáčkou a soľou (opatrne so soľou, ak používate už slanú sójovú omáčku).
Zeleninu necháme odstáť a zatiaľ si z petržlenovej vňate odtrhneme pekných 16 lístkov, ktoré slúžia ako dekorácia závitku. Keď sme tak urobili, naplníme väčšiu misku vlažnou vodou a postupujeme nasledovne: jeden ryžový papier namočíme na cca 5 sekúnd do vody, kým zmäkne a opatrne ho položíme na pracovnú plochu. Na okraj umiestnime dva petržlenové lístky a prekryjeme ďalším namočeným ryžovým papierom. Na opačný kraj, ako sa nachádzajú lístky, dáme 2-3 lyžičky zeleninovej zmesi a zrolujeme.
Závitky sú chutné takéto čerstvé, ale nám ešte viac chutia opražené na panvici. Ak máte chuť na chrumkavé cesto, odporúčame na oleji na panvici opražiť z oboch strán dozlatista.
Omáčku sme robili podľa Egresky a bola vynikajúca. Čili papričky nakrájame na malé kúsky (zbavíme semiačok, ak omáčku nechceme priveľmi pikantnú), cesnak pretlačíme a zmiešame s vodou, balsamicom a hnedým cukrom. Varíme asi 10-15 minút, pokiaľ omáčka nadobudne sirupovú konzistenciu. Ak je príliš hustá, zriedime s vodou.