Celozrnný chlieb s grahamovou múkou
Tento chlieb je veľmi jednoduchým domácim výrobkom a zvládnu ho aj začiatočníci. Pri kysnutí cesta som použila pekárenské droždie, nie kvások.
Potrebujeme:
- 230 g grahamovej pšeničnej múky
- 100 g ražnej múky celozrnnej
- 100 g celozrnnej špaldovej polohrubej múky
- 240 g špaldovej hladkej múky
- 3,5 dcl vlažnej vody
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 40 g kvasníc (klasické pekárenské droždie v kocke)
- 2 malé kávové lyžičky himalájskej soli
- 1 polievková lyžica tekvicových semien
- 1 čajová lyžička rímskeho kmínu, rasce a feniklu
Postup:
Do veľkej nerezovej misy z kuchynského robota som nasypala všetky múky, hladkú špaldovú som dala navrch. V múkach som urobila jamku, do ktorej som nadrobila droždie a zaliala 1,5 dcl vlažnej vody. Vyhriala som mikrovlnnú rúru a misu vložila do nej. Po 30 minútach bol kvások aktívny a pekne retiazkoval, teda vytváral bublinky. Do misy som pridala olivový olej, zvyšok vlažnej vody, semienka, koreniny a soľ. Cesto som miesila pomaly v kuchynskom robote cca 8 minút. Musí byť husté a kompaktné a držať sa na háku na miesenie. Cesto som pomúčila hladkou špaldovou múkou a dala na 2 hodiny kysnúť do vyhriatej mikrovlnnej rúry.
Po dvoch hodinách som z nakysnutého cesta, na pomúčenej doske, vytvarovala zľahka vysoký bochník (asi 8 cm) a dala ho do jenskej misy kysnúť ešte na 45 minút. Bochník som vybrala, potrela dno jenskej misy olejom. Bochník som zvrchu narezala do kosoštvorcov, ale môžete iba popichať vidličkou, a potrela som povrch čiernym pivom. Môžete aj vodou. Chlieb som prikryla vrchnákom a piekla pri 200 stupňoch Celzia 15 minút. Teplotu som znížila na 180 stupňov Celzia a dopiekla ešte 35 minút bez pokrývky. Chlieb som nechala vychladnúť v mise do rána, zakrytý ľanovou utierkou. Zvykla som si chlieb nechať, kým sa nezje, v jenskej mise, je ideálne mäkký.
Odporúčame prečítať: Chrumkavý domáci chlieb
Zdroj receptu:http://horecka.sk/2015/01/13/celozrnny-chlieb-grahamovou-mukou/