Celozrnné cestoviny s baklažánom a mozarellou
Jednoduchý recept, z málo ingrediencií, rýchle, zdravé a sýte jedlo aj pre veľkých jedákov. Baklažán. Dužina obsahuje určité množstvo uhľohydrátov, malé množstvo bielkovín a prakticky žiaden tuk. Minerály a vitamíny v ňom majú funkciu prírodného diuretika – podporujú tvorbu moču a činnosť obličiek, pomáha tiež pri fungovaní žlčníka a podporuje trávenie.
SUROVINY
(cca 3-4 porcie)
- 1 väčší baklažán
- 2 ks mozzarelly
- 1 paradajkový pretlak rozmiešaný v troche vody alebo rajčinová šťava (drvené paradajky)
- Čerstvá alebo sušená bazalka a oregano
- Cesnak – dva struky
- Hnedý cukor
- Soľ
- Čierne korenie
POSTUP
Baklažán umyjeme a nakrájame na tenšie kolieska. Posolíme z oboch strán a necháme „spotiť“. Prebytočnú vodu utrieme papierovou servítkou a obalíme v hladkej múke (nie je podmienka). Na panvici krátko osmažíme z oboch strán a prekladáme do zapekacej misky.
Na poukladaný baklažán ukladáme nakrájanú mozzarellu, pretlačíme dva struky cesnaku, polejeme paradajkovým pretlakom, trochu pocukríme hnedým cukrom, málo posolíme a posypeme čerstvou alebo sušenou bazalkou a oreganom a mletým čiernym korením. Necháme zapiecť cca 25 minút, 170 C. Podávame nakrájané kúsky na celozrnných cestovinách, dozdobené petržlenovou vňaťou.