"Bite me" burger
My sme veľké fanúšičky burgerov a veľmi sa tešíme, že tie naše chutili aj zanieteným "mäsožrútom", pre ktorých sme ich tiež pripravovali na víkendovej grilovačke.
Recept pre 6 osôb (10-12 veggieburgerov)
Potrebujeme:
- 12 špaldových alebo celozrnných žemlí (alebo také, aké máte radi)
- 2 stredne veľké cukiny
- 1 konzerva červenej fazule (alebo 250 g čerstvej, ktorú si vopred pripravíme)
- 4 väčšie mrkvy
- 1 červená cibuľa
- 2 vajíčka
- jemné ovsené vločky – podľa potreby
- strúhanku – podľa potreby
- veľkú hrsť čerstvo nasekanej petržlenovej vňate
- mleté chilli, soľ a korenie
Zeleninová obloha:
- čerstvé paradajky
- ľadový šalát
- červená cibuľa (nakrájaná na kolieska)
Dipy:
Horčicový:
- cca 1/2 veľkého bieleho jogurtu (375 gramového)
- 1 polievkovú lyžicu celozrnnej horčice (môžeme dochutiť ešte čajovou lyžičkou dijonskej horčice)
- 10 lístkov čerstvej bazalky
- soľ a korenie
Avokádový:
- 1 až 2 avokáda
- 10 lístkov čerstvej bazalky
- soľ a korenie
(Príprava dipov je veľmi jednoduchá. Všetky ingrediencie zmiešame a hotovo.)
Postup:
Najpr si dáme variť očistenú mrkvu, až kým nezmäkne. Po uvarení mrkvu rozmixujeme, spolu s fazuľou, ponorným mixérom na hladkú zmes. Cukinu umyjeme a nastrúhame na strúhadle na tenké pásiky. Nasolíme a necháme odstáť cca 5-10 minút, kým nepustí šťavu. Cukinu poriadne vyžmýkame, aby nám neplávala vo vlastnom kúpeli. Počas toho, ako sa "potí" cukina, si nakrájame cibuľku na malé kocky a opražíme na panvici na troche oleja.
Tak, už sme si všetky ingrediencie predpripravili, môžeme všetky zmiešať v jednej veľkej miske: cukinu, zmes mrkvy a fazule, cibuľku, 2 vajíčka, veľkú hrsť nasekanej petržlenovej vňate, soľ, korenie, chilli a dôležité ingrediencie strúhanku a ovsené vločky, aby nám to všetko spolu držalo. Ovsené vločky a strúhanku pridávame dovtedy, kým sa nám neutvorí kompaktná zmes. Zmes necháme aspoň polhodinku odstáť v chladničke, aby sa nám usadila.
Odporúčame grilovať na teflónovom elektrickom grile. Pokiaľ grilujete na klasickom mriežkovom grile, odporúčame pridať viac strúhanky, aby sa nám burgery nelepili.
Tipy na servírovanie
Žemličky si rozkrojíme na polovicu, každú stranu pokropíme vodou a opražíme na grile do chrumkava. My sme si jednu časť žemličky najprv natreli curry pastou a druhú avokádovým dipom, pokračovali sme listovým šalátom, veggie plackou, paradajkou, červenou cibuľkou a horčicovou zálievkou. Tí odvážni si pyramídu ešte posypali chilli práškovým korením.
Odporúčame prečítať:
Prečo v strave uprednostniť celozrnné potraviny
Tradičná potravinová pyramída je minulosťou. Viete, ako vyzerá tá nová?