Bezlepkové galette so slivkami a makom
Teda, aká fajnová sladkosť je toto galette! Ak máte radi mak a slivky, tak si naozaj pochutíte.
Príprava: 60 min.
Porcie: 8 ks
Suroviny
- 80 g tapiokového škrobu,
- 80 g pohánkovej múky,
- 1 PL trstinového cukru,
- 1 vajíčko,
- 80 g masla,
- 50 g pomletých mandlí,
- štipka soli,
- korenie do perníkov,
- slivky,
- figový džem.
Maková plnka:
- 100 g pomletého maku,
- 1 PL tapiokového škrobu (alebo vanilkového pudingu),
- 250 ml vody,
- 3 PL slivkového lekváru,
- 3 PL trstinového cukru.
Postup
Z uvedených surovín vypracujeme cesto a necháme v chladničke aspoň hodinu.
Zatiaľ si pripravíme plnku. Vo vode si rozpustíme tapiokový škrob a potom pridáme aj mak. Pridáme lekvár, cukor a povaríme asi 5 minút.
Cesto rozvaľkáme na kruh cca 25 – 30 cm, potrieme ho figovým džemom (najlepšie bez cukru) – okraje necháme voľné, aspoň 3 cm. Na džem naložíme makovú plnku, na ňu slivky poprášené korením do perníkov.
Cesto z krajov preložíme cez náplň, mierne pritlačíme, aby sa záhyby zlepili. Okraje potrieme vodou a posypeme troškou trstinového cukru. Ten chrumkavý kraj je veľká mňamka. Pečieme asi 35 minút na 180 stupňov.
Tento zdravý a chutný recept plný energie nájdete v knihe NABITÁ KUCHÁRKA, spolu s ďalšími 70 overenými receptami od viac než 40 najlepších trénerov a osobností z prestížnej súťaže FIT LEADER.