Baklažánové rolky s kozím syrom
Baklažán je jedna z mojich najobľúbenejších druhov zeleniny. V poslednej dobe ma prekvapilo, vyplývajúc z rozhovorov, že ľudia ju nevedia pripravovať, a tak uvádzam jednoduchý recept s použitím klasických surovín, ktoré sú u nás dostupné.
Potrebujeme pre 4 osoby:
- 2 veľké baklažány
- 15 ks zelená a fialová bazalka
- 200 g kozí syr čerstvý
- olivový olej
- soľ
- 100 g parmezán strúhaný, alebo tvrdý kozí syr na posypanie
Na prípravu omáčky:
- 2 cibule (jednu červenú a jednu šalotku alebo aj bielu)
- 5 lyžíc olivového oleja
- 800 g kvalitné lúpané paradajky krájané (alebo si môžete paradajky spariť horúcou vodou, ošúpať a nakrájať)
- bobkový list
- korenie
- soľ
Postup:
Pripravíme si omáčku tak, že na olivovom oleji orestujeme nakrájanú cibuľku, zalejeme paradajkami, pridáme bobkový list, ochutíme soľou a korením a krátko povaríme cca 20 minút.Medzitým nakrájame baklažán pozdĺžne na plátky, osolíme, necháme postáť 5 minút a opečieme na olivovom oleji z oboch strán. Ja prebytočný olej odsajem tak, že opečený baklažán položím na chlieb, ale môžete použiť aj servítku. Na každý opečený plátok položíme kozí syr, lístok bazalky a zaviniem. Poukladáme tesne vedľa seba do keramickej misy či pekáča a zalejeme paradajkovou omáčkou. Povrch posypeme strúhaným syrom a pečieme v teplovzdušnej rúre na 180 stupňov Celzia cca 30 minút. Baklažán po zavinutí netreba veľmi ochucovať, ale kto chce pikantnú verziu, môže použiť chilli alebo korenie. V tomto recepte veľmi vyniknú chute paradajok a baklažánu v kombinácii s bazalkou a olivovým olejom, preto naozaj netreba veľmi dochucovať.
Odporúčame prečítať:
5 základných pravidiel grilovania
Prečo v strave uprednostniť celozrnné obilniny