Toto je typický koláč. Len ma vždy odrádzalo to množstvo práškového cukru, čo tam išlo. Ale ak niektoré suroviny nahradíte a prepočítate množstvá a pomery, upečiete si výbornú dobrotu, ktorá nie je až taká kalorická a nezdravá ako pôvodný recept.
Pôvodne to mala byť fazuľová polievka, ktorú robím tak často, ako sa dá. Ale keďže máme doma nový orbitrek (nový = vytiahnutý z pivnice, na ktorom som sa hecla a cvičila, koľko sa dalo, na fazuľku som akosi pozabudla. Inšpirácia na krém prišla vtedy, keď som nadvihla pokrievku. Biela fazuľka krásne rozvarená, zelenina – mrkva a zeler tak akurát, lebo tú som pridala neskôr.
Máte chuť na niečo osviežujúce? Táto zdravá zmrzlina vás dostane!
Vedeli ste, že základným problémom dnešných jogurtov už vôbec nie je ich obsah tuku, ale práve obsah cukru a chemikálií („éčiek“), ktoré sa v súčasnosti pridávajú do známych slovenských jogurtov.
Tento nápoj je ideálnom voľbou na raňajky či desiatu.
U nás doma by som so šalátom na obed neuspela. Nech by bol akokoľvek luxusný s kaviárom, píniovými orieškami, jogurtovo-smotanovo-jahodovo-banánovo-kokosovou omáčkou na mesiačikoch z rajčiny a z hrušky, posypaný africkými caparami, alebo čínskymi ríbezľami, alebo niečím ďalším, čo tak zahranične a luxusne znie. Preto robím kompromis. Ku každému jedlu pridám veľa zeleniny.
Tento koláč sme s dcérkou vymysleli spontánne, keď objavila nedávno chuť arašidového masla a nechcela si dať vziať lyžicu s pohárom. Mala som náhodou doma veľa ricotty, tak som sa rozhodla pre koláč blízky cheesecaku. Korpus som urobila ako krehké cesto, ale použila som kurrakanovú (prosovú) múku, špaldovú a maslo a 2 lyžice kokosového cukru.
Nefalšovaná slovenská bryndza s kuracím mäsom a domácim pestom. Aj vy ste dostali chuť?
Zelenina v kombinácii s kokosovým olejom je pokladom pre zdravie a navyše výborne chutí.
Poznáte vietnamskú výživnú a osviežujúcu polievku s hovädzím mäsom, pho bo? Doteraz som sa stretla asi s 15-timi receptami s autentickými úpravami aj menej. My sme si urobili pred pár dňami s priateľmi takúto lahôdku, ktorej základom je hovädzia sviečková (môže byť aj falošná) a hovädzia hruď s kosťou a môže byť aj špiková kosť.
Opäť tu máme recept na chutný a osviežujúci nápoj, ktorý organizmu dodá kvantum živín.
Máte chuť na niečo dobré? Čo poviete na kakaový nápoj s kešu orieškami? Mňam.
Tieto osie hniezda s použitím netradičných múk som vymyslela pre spolužiakov mojej najmladšej dcéry v rámci Food revolution dňa. Ide o milú aktivitu, ktorá by mala trocha ,,nakopnúť ” ľudí k premyslenému výberu potravín, čo s potešením konštatujem, že sa aj darí, vidiac v poslednej dobe záujem o zdravšie suroviny.
Chutné, lahodné a hlavne zdravé! Veď posúďte sami!
Zdravá pohánka a ochutené tofu v čírej polievke, doplnené reďkovkami a cibuľkou, s chuťou sójovej omáčky pripomína exotickú polievku. Pripraviť si ju môžete veľmi rýchlo a prekvapiť návštevu niečím novým. Tofu pritom v plnom rozsahu nahrádza živočíšne bielkoviny a dodáva telu všetky potrebné aminokyseliny.
Mrkva patrí do oranžovo-žltého fytonutrient spektra. A teda do skupiny karotenoidov - bioflavonoidov. Tieto látky pozitívnym spôsobom ovplyvňujú naše zdravie - hlavne zdravie očí, slizníc, pokožky. Je bohatým zdrojom vlákniny, ale aj vitamínov a minerálov. Karotenoidy sa lepšie a vo vyššom obsahu uvoľňujú pri spracovaní mrkvy .
Chýba vám energia. Pripravte si dnes na desiatu tento chutný smoothie.
Čo poviete na karfiolové menu? Jednoznačne dobrý tip na dnešný obed.
Zeleninová polievka opäť s bylinkami a batátmi (sladkými oranžovými zemiakmi, je ich bežne dostať aj v reťazcoch). Obsahuje veľa vlákniny a minerálov, vitamíny E, C, karotény, minerály a dôležité polyfenolové antioxidanty. Všetky tieto látky vykazujú vysokú antioxidačnú aktivitu (protizápalovú, protinádorovú) prostredníctvom rôznych mechanizmov.
Ak máte menej času na varenie, pripravte si dhal s ryžou, ak máte času trošku viac, môžete toto jedlo obohatiť aj plackami chapati a jogurtovým nápojom mango lassi.