5 top receptov bez mäsa (nielen) pre vegetariánov
Chcete si pochutiť na výbornom jedle, ale mäso by ste doňho radšej nedali? Tak potom jeden z týchto 5 top receptov bez mäsa poteší nielen vegetariánov.
V nasledujúcich receptoch nenájdete mäso, ani ryby. Vyskúšajte ich postupne. Ktorý vám chutí najviac?
Výživné bulgurové rizoto s cuketou
(na úvodnej fotografii)
Suroviny:
- 300 g uvareného bulguru (150 g surového a 3dcl vody)
- 1 cuketa
- 1 PL olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 ČL masla
- 1 čili paprika
Postup:
Bulgur premyjeme a vložíme do hrnca. Zalejeme vodou a prikrytý ho pri miernej teplote privedieme do varu. Varíme 5 minút, odstavíme zo zdroja tepla a pod pokrievkou necháme ešte ďalších 10 minút podusiť.
Na panvici si rozohrejeme olivový olej, pridáme nakrájaný cesnak a chvíľu restujeme. Cuketu si umyjeme a škrabkou na zemiaky z nej urobíme plátky.
Pridáme k cesnaku, premiešame a restujeme ďalších 10 minút. Pridáme uvarený bulgur, maslo a dochutíme soľou. Nakoniec pridáme pretlačený strúčik cesnaku a všetko spolu dobre premiešame. Naservírujeme na tanier a dozdobíme nakrájanou čili papričkou.
Zdroj: Júlia Rašlová, ZDRAVĚ RÝCHLOVKY
Konopné fašírky z mladého patizóna
Suroviny:
- 200 g namočených lúpaných konopných semiačok
- 300 g najemno nastrúhaného mladého patizóna
- 5 PL hladkej kukuričnej múky
- 1 PL chia semiačok
- 4 PL roztlačeného cesnaku
- 2 PL mletého ľanu
- petržlenová vňať
- papier na pečenie
- ligurček
- saturejka
- čierne korenie
- soľ
- tymian
Postup:
Teplovzdušnú rúru rozohrejeme na 250 stupňov Celzia, pred pečením stiahneme na 200 stupňov. Všetky bylinky nasekáme nadrobno. Ak máme tymian na drevnatejšej stonke, stiahneme ho z nej a použijeme iba listy. Aj petržlen sa seká bez stonky. Inak pri tepelnej úprave zhorkne. Ligurček a saturejka sa môžu nasekať celé aj so stonkami.
Do misy nadrobno nastrúhame patizón, pridáme konopné semienka, ľan a všetky ostatné ingrediencie. Premiešame a nacháme chvíľu postáť, nech ingrediencie nasiaknu chuťami. Ľan odporúčam namlieť tesne pred použitím. Inak stráca svoje esenciálne vlastnosti.
Zo zmesi vytvarujeme placky. Ak ich ideme piecť, čo je zdravšie, poukladáme ich na papier na pečenie a pečieme cca 10 minút pri teplote 200 stupňov Celzia. Ak sa nám nechce tvarovať placky, zmes natlačíme do vymasteného pekáča a pečieme 15 minút, pričom placky po 5 minútach skontrolujeme.
Zdroj: Henriete Peškovičová, ZDRAVÉ RÝCHLOVKY
Cuketovo-feniklová polievka
Suroviny:
- 1 malý pór
- 2 mrkvy
- 2 – 3 cukety
- 1 fenikel
- 1 PL ghee masla
- 1 l vody
- kurkuma
- strúčik cesnaku
- sladká mletá paprika
- morská soľ
Postup:
Na lyžici ghee masla orestujeme pór, pridáme na tenké plátky nakrájaný fenikel a o chvíľu cesnak. Necháme restovať, pridáme dve nakrájané mrkvy a opäť restujeme. Nakoniec pridáme dve očistené a nakrájané cukety, štipku kurkumy a sladkej mletej papriky. Necháme variť domäkka a potom rozmixujeme.
Zdroj: Mirka Luberdová, ZDRAVÉ RÝCHLOVKY 2
Chrumkavá zelenina s hlivou a špargľou
Suroviny:
- 100 g hlivy ustricovej
- 1 cuketa
- 1/2 balenia zelenej špargle
- 4 strúčiky cesnaku
- 3 mrkvy
- 150 g cíceru
- maslo ghee alebo olej
- soľ, korenie, kurkuma
- bylinky (petržlenová vňať, oregano, bazalka)
- ryžové rezance
- 1 PL tekvicového oleja
- bryndza
Postup:
Na masle ghee si jemne podusíme nadrobno nakrájanú hlivu. Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak. Postupne pridáme zeleninu od najtvrdšej, čiže najprv mrkvu, trochu neskôr cuketu a špargľu.
Zeleninu s hlivou podusíme a ku koncu jemne na vyššom stupni opražíme dochrumkava. Nemusí byť úplne mäkká. Pridáme uvarený cícer. Dochutíme soľou, korením, kurkumou a bylinkami.
Keď vypneme sporák, pridáme tekvicový olej. Odporúčame navrch rozdrobiť bryndzu, dodá ďalšiu skvelú chuť aj super proteíny.
Zdroj: Jana Šimkovičová, ZDRAVÉ RÝCHLOVKY
Zeleninové krupoto
Suroviny:
- 200 g jačmenných krúp
- 250 g špargle
- 1 PL masla ghí
- 1 šalotka
- 3 stredne veľké mrkvy
- 1 petržlen
- 1 kaleráb
- 1 menšia cuketa
- soľ
- korenie
Postup:
Krúpy prepláchneme a uvaríme domäkka. Zeleninu nakrájame na malé kúsky. Na masle speníme šalotku, pridáme petržlen, kaleráb a mrkvu. Spolu restujeme 10 minút.
Pridáme nakrájanú špargľu a ďalej restujeme. Po piatich minútach pridáme ešte nakrájanú cuketu a restujeme tak, aby zelenina ostala al dente. Zeleninovú zmes zmiešame s uvarenými krúpami. Osolíme a ochutíme čiernym korením.
Zdroj: Silvia Hadeková, ZDRAVÉ RÝCHLOVKY 2
Ak potrebujete ďalšie inšpirácie na varenie bez mäsa, nájdete ich v tomto článku: Ako a čím nahradiť mäso v jedálničku
Ďalšie chutné fit recepty od tých najlepších trénerov a známych osobností nájdete aj v knihách z našej produkcie na www.eshop.cvicte.sk.