5 najlepších výživných polievok na zahriatie
Polievka je skvelé jedlo nielen na rýchle zahriatie ale aj nasýtenie. Jej výhodou je aj ľahká príprava, čo si môžete vyskúšať aj pri nasledujúcich top 5 polievok, ktoré sme pre vás vybrali.
V každej kultúre má polievka iné miesto. Niekde sa konzumuje pred jedlom, aby pripravila žalúdok na hlavné jedlo. Niekde po jedle, aby dosýtila.
Dať si polievku pred jedlom je u nás nielen zvyk, má to aj zopár výhod. Tak predovšetkým, polievka zaplní žalúdok a potom nepotrebujete zjesť toľko hlavného jedla, čo je výhoda nielen pri chudnutí, ale aj striedmom a teda zdravom spôsobuje stravovania.
Polievky zahrejú telo, ak je vonku chladnejšie počasie a sú v nich tiež zastúpené mnohé živiny, ktoré sa tam dostávajú vývarom mäsa či zeleniny.
Vyskúšajte týchto 5 najlepších výživných polievok na zahriatie.
Cuketovo-feniklová polievka
Čas prípravy: 30 minút
Porcie: 2
Suroviny:
1 malý pór
2 mrkvy
2 – 3 cukety
1 fenikel
1 PL ghee masla
1 l vody
kurkuma
strúčik cesnaku
sladká mletá paprika
morská soľ
Postup:
Na lyžici ghee masla orestujeme pór, pridáme na tenké plátky nakrájaný fenikel a o chvíľu cesnak.
Necháme restovať, pridáme dve nakrájané mrkvy a opäť restujeme.
Nakoniec pridáme dve očistené a nakrájané cukety, štipku kurkumy a sladkej mletej papriky.
Necháme variť domäkka a potom rozmixujeme.
Zdroj: Mirka Luberdová, ZDRAVÉ RÝCHLOVKY 2
Polievka z červenej šošovice
Suroviny pre 2 – 3 osoby:
300 g červenej šošovice
1 batat
3 mrkvy
1 sójová smotana (250 ml)
za hrsť čerstvej petržlenovej vňate
údený tempeh alebo údené tofu
soľ, čierne korenie
1 PL kurkumy
Postup:
Dali sme spolu uvariť červenú šošovicu, na malé kúsky nakrájaný batat a mrkvu. Trvá to naozaj iba 10 minút, ak batat aj mrkvu nakrájate na menšie kúsky. Varíme v akurátnom množstve vody, aby jej nebolo ani príliš veľa, ani príliš málo. Podľa toho, akú hustú polievku máme radi. Pridáme sójovú smotanu, za veľkú hrsť čerstvej petržlenovej vňati, soľ, čierne korenie a kurkumu a máme navarené. Podávame s osmaženými kockami údeného tempehu alebo tofu.
Zdroj: Biteme.sk
Batatová krémová polievka so zázvorom
Čas prípravy: 20 min.
Počet porcií: 4
Suroviny:
2 väčšie bataty
2 polievkové lyžice nastrúhaného zázvoru
maslo
vývar
kokosové mlieko
korenie
soľ
čili
citrón
čerstvá mäta
Postup:
Bataty očistíme, nakrájame na kocky a na masle trošku opražíme.
Zalejeme vývarom, pridáme nastrúhaný zázvor a varíme do mäkka.
Ochutnáme, rozmixujeme, pridáme kokosové mlieko a nadrobno posekanú mätu.
Nakoniec pokvapkáme citrónom.
Zdroj: Martina Faberová, NABITÁ KUCHÁRKA
Vajce na vandrovke
Čas prípravy: 30 min.
Porcie: 4
Suroviny:
3 menšie mrkvy
1 kaleráb
1 vajce
100 g zeleru
150 g hlivy
2 petržleny
1 menšia cibuľa
2 ks cesnaku
2 PL ghí masla alebo olivového
oleja
2 PL špaldovej krupice
300 ml zeleninového vývaru
1 l vody
riasa wakame
himalájska soľ
čierne korenie
rasca
Postup:
Na olivovom oleji opražíme dozlatista cibuľu, pridáme nakrájanú hlivu, zeleninu a podusíme.
Po chvíľke prilejeme vodu a pridáme kúsok riasy wakame asi vo veľkosti poštovej známky.
Polievku osolíme a okoreníme podľa chuti a varíme cca 20 min.
Približne 3 min. pred dovarením pridáme rozšľahané vajíčko a vývar.
Zahustíme špaldovou krupicou (pre bezlepkovú verziu použijeme pohánkovú krupicu) a premiešame.
Necháme ešte chvíľku prevariť a servírujeme s čerstvými bylinkami.
Zdroj: Tatiana Žideková, ZDRAVÉ RÝCHLOVKY 2
Vietnamská kuracia polievka
Suroviny:
1 kg kuracích trupov (pridali sme aj stehno a kuracie mäso)
100 g cibule
3 ks badyánu
2-3 cm kúsok zázvoru
kúsok celej škorice
5-6 ks hrebíčkov
soľ, čierne korenie, nové korenie
citrón
ryžový ocot
čerstvá jarná cibuľka
mungo klíčky
ryžové rezance (30-50 g na porciu)
Postup:
Kuracie trupy poriadne umyte a dajte variť do primeraného množstva studenej vody. Na rozpálenej panvici opečte nasucho všetko korenie, zázvor a aj cibuľu, ktorú ste rozrezali na polovice (netreba ju šúpať, len umyť). Polievku pomaly varte pod pokrievkou tak, aby vývar nevrel, lebo nebude číry. Po 30-tich minútach varenia pridajte lyžicu soli, vložte do hrnca obe polovice cibule a korenie. Je praktické dať opečené koreniny do vrecúška na čaj, ľahko ho vyberiete z vývaru. Vývar varte minimálne 2-3 hodiny, aby bol poriadne tuhý a výživný. Rezance uvarte podľa návodu.
Servírovanie:
Rezance vložte do väčších misiek, ktoré ste vopred nahriali. Pridajte mäso, ktoré ste obrali z uvareného kuraťa, pridajte nakrájanú cibuľku aj s vňaťou, ktorú môžete nahradiť aj pažítkou, alebo pórom. Dochuťte lyžicou kvalitnej rybacej omáčky, prípadne ryžovým octom, citrónom alebo limetkou. Môžete pridať hrsť mungo klíčkov. Pre tých, ktorí majú radi ostrejšie jedlá, odporúčame pridať čerstvú chilli papričku. Polievka sa obvykle je paličkami, ale môžete si pomáhať lyžicou, alebo lyžicou a vidličkou, lebo rezance sú dlhé.
Zdroj: Akosiuvaritzdravie.sk
Ďalšie chutné fit recepty od tých najlepších trénerov a známych osobností nájdete aj v knihách z našej produkcie na www.eshop.cvicte.sk.